nieuws

Molly schiet in de roos

infra

Molly schiet in de roos

Met een afwijking van 5 millimeter is tunnelboormachine Molly aangekomen op het onderste niveau van station Ceintuurbaan. Over een maand gaat ze verder door de Pijp waar ze onder gebouwen doorboort.

De brilwand van het metrostation bood rondom 5 centimeter speling. Daar is de machine dus royaal binnen gebleven. Tijdens het boren wordt met lasermetingen de positie van de machine in de grond bepaald. Zo’n honderd meter voor het station is een nauwkeuriger gyroscoopmeting uitgevoerd. Die toonde aan dat Molly op dat moment 25 mm van koers afweek. In de laatste meters naar de tussentijdse halte is er bijgestuurd en is de afwijking teruggebracht tot 5 mm. “Een schot in de roos”, noemt Joost Joustra van de dienst Noord-Zuidlijn het enthousiast.

Over wat er gebeurd zou zijn als Molly tien centimeter was afgeweken, wil de projectmanager boortunnel liever niet over nadenken. “Dan hadden we een verbinding moeten gaan maken tussen via bijvoorbeeld de vriestechniek. Maar dan ben je maanden zoet, want daar waren helemaal geen voorzieningen voor getroffen. Een boormachine uit koers is als een vliegtuig naast de landingsbaan. Dan heb je echt een groot probleem.”

Het graafwiel van Molly zag er volgens Frank Otten van aannemer Saturn na haar 950 meter lange tocht door de bodem goed uit. In station Ceintuurbaan worden alle schrapers vervangen. Daarna wordt de boormachine 200 meter doorgeschoven naar de andere kant van het station en vervolgt Molly haar tocht onder de Pijp richting station Vijzelgracht.

Kijk op de website van de Dienst Noord/Zuidlijn van de gemeente Amsterdam hoe ver de bouw van de Noord-Zuidlijn precies is gevorderd

Video: boormachine Molly is station Ceintuurbaan

Bron: Dienst Noord/Zuidlijn.

Reageer op dit artikel