nieuws

Nieuw cao-bod betonmortel splijt bouwbonden

infra Premium

CNV Vakmensen en FNV Bouw verschillen van mening over de waarde van het nieuwe cao-bod van de betonmortelwerkgevers.

Terwijl CNV Vakmensen het bod neutraal voorlegt aan zijn achterban en per direct alle acties heeft opgeschort, noemt FNV Bouw de nieuwste voorstellen van werkgeversorganisatie VOBN “rot”.

De grootste bouwbond van Nederland was dan ook van plan om de stakingsacties van afgelopen weken gewoon voort te zetten, maar ziet daar nu toch van af. “Het is lastig door te gaan met de acties als CNV ze heeft opgeschort”, verklaart onderhandelaar Hans Crombeen van FNV Bouw.

VOBN legde dinsdag – na weken van acties in de betonmortel – een nieuw bod op tafel. De werkgevers bieden een loonsverhoging van 3,5 procent voor twee jaar en zien daarnaast af van de invoering van de gewraakte flexbank.

Tevreden

Met dat laatste punt is FNV Bouw zeer tevreden, zegt Crombeen. De bond kan zich echter niet vinden in het voorstel om de onderhandelingen over zaken als pauzes, de inhuur van flexwerkers en werktijden op de lange baan te schuiven. “CNV denkt daar over 1,5 jaar op een goede manier met werkgevers over te kunnen praten. Wij denken van niet”, aldus

Crombeen. “Je moet het nu regelen, anders wordt het alleen maar moeilijker. Dat zie je nu al. De wens voor meer inhuur neemt alleen maar toe. En als je dan hoort dat bedrijven als Mebin overwegen om uit de cao te stappen, vraag je je af ze bepaalde zaken wel willen regelen.“

Overigens vindt FNV Bouw ook het neergelegde loonbod nog onvoldoende. “Voor dit jaar bieden werkgevers 1,5 procent. De inflatie in 2011 komt naar verwachting alleen al uit op 2,25 procent. Dat zet dus geen zoden aan de dijk.”

Arthur Bot, onderhandelaar van CNV Vakmensen, ziet het anders: “Het verschil tussen wat we als bonden hebben geëist en wat werkgevers nu bieden, is een half procent. Bovendien is het meest heikele punt, de flexbank, van tafel. Dat betekent dat we dus al een heel eind zijn gekomen.”

Eenheid

Crombeen van de FNV geeft toe dat het in de huidige strijd voor een goede collectieve arbeidsovereenkomst voor de tweeduizend mortelwerknemers “niet handig is” dat de bonden verschillend over het bod van de VOBN denken. “Je moet eenheid uitstralen. Maar feit is dat we verschillende organisaties zijn, met beide hun eigen mening.”

Zowel CNV Vakmensen als FNV Bouw geeft zijn leden komende weken de kans om zich uit te spreken over de nieuwe voorstellen. Bot verwacht vanwege de vakantie eind augustus pas duidelijkheid.

Reageer op dit artikel