nieuws

Is uw project ook zo excellent gemanaged? En wie weet dat allemaal?

infra

Als lezer van de wakkerste krant van Nederland moet je welhaast denken dat vrijwel alle mobiliteit- en infra projecten in Nederland over tijd en over budget gaan. Maar ja, goed nieuws verkoopt nu eenmaal slecht en daarom is de beeldvorming over dergelijke projecten bij het publiek niet altijd even juist.

Dat er wel degelijk projecten op tijd en binnen budget opgeleverd worden, weten veel insiders wel, maar het mag toch wel eens een keer duidelijk gezegd worden. Het is tenslotte de belastingbetaler die ervoor betaalt en die zou moeten weten of hij waar voor zijn geld krijgt. En ook mag wel eens helderder worden gesteld dat Nederland goed meekomt in de uitvoering van projecten ten opzichte van de rest van Europa.

Denk maar eens aan de Randweg Eindhoven die binnen 3 jaar, in plaats van de geplande 4, is opgeleverd. Of de rondweg Den Bosch, die ondanks vele tegenslagen toch volgens planning klaar was. De Betuweroute dan: de scope, gecorrigeerd voor politieke inmenging (onder meer extra tunnels en tussentijdse wijziging van wetgeving) is vrijwel binnen tijd en budget opgeleverd en te kwalificeren als “één van de best gemanagede infraprojecten in Europa”. Aldus NETLIPSE(*), de organisatie die zo’n 15 grote infrastructurele projecten over heel Europa heeft geanalyseerd.


In veel landen in de wereld krijgen dit soort succesvolle projecten publiciteit en winnen ze awards. Gelukkig is nu ook in Nederland de tijd rijp om écht wakker te worden. Want IPMA, het platform voor projectmanagement, organiseert dit jaar voor het eerst ook een Nederlandse projectmanagementprijs. Ik verwacht dan ook veel inzendingen en een hoge opkomst bij de uitreiking van de ‘IPMA-NL Project Excellence Award’ op 23 november aanstaande in Bussum (waar ook nog eens de projectmanager van de World Expo in Shanghai komt vertellen hoe je een project van 18 miljard euro op tijd kunt opleveren). Een mooie kans voor bouwend Nederland om wat te leren, maar ook om te laten zien wat ze waard is. Kortom: een uitgelezen mogelijkheid om de beeldvorming naar eigen hand te zetten!

Marco Buijnsters

Senior Business Consultant Project Control

BALANCE – Advies | Projecten | Interim

(*) network for the dissemination of knowledge on the management and organisation of large infrastructure projects in Europe (www.netlipse.eu)

Reageer op dit artikel