nieuws

Baas Rijkswaterstaat gelooft in nieuwe asfaltsoorten

infra Premium

Baas Rijkswaterstaat gelooft in nieuwe asfaltsoorten
DG rijkswaterstaat Dronkers

Bimmen geeft nieuwe asfaltsoorten meer kansen om van de grond te komen, denkt Jan Hendrik Dronkers, na minister Schultz de hoogste baas van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat gaat ontwerpen en construeren met een Bouw Informatie Model (BIM) vanaf eind dit jaar verplichten bij dbfm-contracten. Dat moet tot lagere faalkosten leiden én meer innovatie. “Uiteindelijk maakt dat ook het aanbesteden van problemen makkelijker”, aldus de topman van Rijkswaterstaat. Nu nog schrijft de rijksdienst vooral oplossingen voor, zoals Zoab+. Hij ziet geen aanleiding om daar direct mee te stoppen. “Maar ik kan me voorstellen dat we daar ooit van afstappen, al is het alleen maar omdat er nog veel winst te behalen valt met asfalt. Innovatie op het gebied van geluid, comfort, duurzaamheid, het gaat gebeuren.”

Dronkers kan zich echter niet voorstellen dat er ooit tien verschillende soorten asfalt op het Nederlandse wegennet zullen liggen. “Uiteindelijk wil je met dezelfde betrouwbaarheid van a naar b. Dan wil je niet dat je op het ene dek opveert en van de andere weg afwaait.”

Naast innovatie is beheer en onderhoud een belangrijk aandachtspunt van Dronkers. Bimmen speelt daarin een essentiële rol. “Aannemers zullen daarin mee moeten, anders verliezen ze de wedstrijd van buitenlandse bouwbedrijven.”

 

Reageer op dit artikel