nieuws

Standaarden voor tunnels gereed

infra Premium

De nieuwe standaarden voor wegtunnels zijn klaar en worden vanaf volgende maand ingepast in vier lopende tunnelcontracten. Dat bevestigt de landelijk tunnelregisseur Hans Ruijter van Rijkswaterstaat.

De tunnelregisseur heeft de afgelopen anderhalf jaar zijn handen vol gehad aan het ontwikkelen van de standaard. Zowel het besturingssysteem als de tunnelinrichting worden uniform. Ook de procedure bij brand of andere calamiteiten wordt bij elke wegtunnel precies hetzelfde. Ruijter voert daarover de laatste onderhandelingen met de veiligheidsregio’s en andere belanghebbenden.

De nieuwe werkwijze kan ten dele worden toegepast bij de Tweede Coentunnel die al volop in uitvoering is. Bij de Combitunnel in Nijverdal is toepassing van de standaard wel mogelijk. Voor de A2-Maastricht en de A4-Delft wordt gemikt op een gezamenlijke alliantie in de ontwerpfase van de tunnelinstallaties. Ook hier verwacht Rijkswaterstaat de standaard toe te passen. Met de nieuwe standaard ligt volgens Ruijter 95 procent vast en is nog maar zeer beperkt ruimte voor discussie.

Reageer op dit artikel