nieuws

Veertien schepen met zand per dag

infra

Veertien schepen met zand per dag

Na een jaar stilstand is de cutterzuiger Ceres van Boskalis Nederland weer volop in actie. In een half jaar tijd wint het 84 meter lange schip 800.000 kuub zand uit het IJsselmeer. Het zand is bestemd voor de Lorentzhaven in Harderwijk, een onderdeel van de 500 miljoen euro kostende plannen voor het Waterfront Harderwijk.

De concessie biedt de Amsterdamse Zandhandel J. van Vliet BV, een volle dochter van Boskalis, de mogelijkheid om tot eind oktober zand uit de vaargeul Amsterdam-Lemmer te winnen. Het gaat om een vak van 200 bij 800 meter, waaruit op een diepte van 5 tot 20 meter gewonnen mag worden. Gerekend vanaf de waterlijn. De vaargeul in het IJsselmeer is zo’n vijf meter diep. Dat wordt acht meter.

Eigen kade

Directeur Frans van Vliet is blij met de nieuwe concessie. De eigen vloot van vier schepen en tien andere schippers varen dagelijks op en neer. Hij denkt er aan om meer schepen in te zetten, want de vaartijd naar Harderwijk is lang. Met een leeg ruim zijn de schippers in 4,5 uur ter plekke. Geladen doen ze er een uur langer over.

Ook het lossen neemt tijd. In de toekomstige Lorentzhaven heeft Van Vliet een eigen kade aangelegd, waar kranen het zand op een transportband scheppen en dumpers het zand vervolgens verdelen. Elders in de nieuwe haven schept een Caterpillar-kraan op een ponton het zand direct in het water.

In de vaargeul vlak voor Urk maakt de Ceres een eerste snee van 150 meter lengte. De snel ronddraaiende waaier, waarmee het zand wordt losgewoeld en opgezogen, gaat tot 20 meter diepte. Gerekend vanaf de waterlijn. Vier jetstralen rondom de waaier worden met een druk van 6 bar op een diepte van 9 meter aan het werk gezet. “Als het moet, kunnen we tot 35 meter diepte zand winnen, maar als we dat hier doen, zien we Urk straks het IJsselmeer in zakken”, aldus de uit Lemmer afkomstige schipper Jan Kool.

Vier grote sproeiers – twee aan elke kant – bieden de Ceres de mogelijkheid om twee beunschepen tegelijkertijd in een half uurtje tijd vol zand te pompen. Circa 20.000 kubieke meter zand en water is nodig om zestien schepen met in totaal 10.000 kubieke meter zand gevuld te krijgen. Het lichte zand stroomt met het water mee terug het IJsselmeer in en het bruikbare, zware zand blijft in het ruim liggen, vertelt Ceres-schipper Jan Kool. De wet van de zwaartekracht biedt tegelijkertijd ook het voordeel dat de vaargeul op de opleveringsdiepte van acht meter komt.

Reageer op dit artikel