nieuws

Stavoren krijgt tweede sluis voor pleziervaart

infra

De provincie Friesland laat de Johan Friso-sluis bij Stavoren niet verlengen, maar verdubbelen. Naast de bestaande sluis komt een tweede, bestemd voor de pleziervaart.

Het wordt geen nauwe koker met betonnen wanden, maar een brede groene kolk met randen van gras en riet, aldus een woordvoerder van de Provincie in het Friesch Dagblad. Gedeputeerde Staten verwacht dat de capaciteit van beide sluizen samen voldoende zal zijn tot 2050. De nieuwe sluis kost 19 miljoen euro. De plannen voor de verlenging werden eerst op 5 miljoen euro begroot, later op 12 miljoen euro en in 2009 hield de provincie rekening met 29 miljoen euro. Het plan van Ballast Nedam is dus 10 miljoen euro goedkoper. Ballast Nedam voert de nieuwe sluis uit en zorgt twee decennia voor het onderhoud.

Reageer op dit artikel