nieuws

Oeverbescherming van gerecycled pvc ideaal in kwetsbaar gebied

infra Premium

Oeverbescherming van gerecycled pvc ideaal in kwetsbaar gebied

In het monumentale centrum van Huissen is over een lengte van 170 meter een oeverbescherming van gerecycled pvc aangebracht. Het lichte en trillingsvrije systeem werd in het kwetsbare gebied toegepast met ijzersterke fsc-gecertificeerde Cloeziana-palen.

De vervanging van de bestaande houten beschoeiing betreft het vierde project in het kader van het project ‘Renovatie watergang Waterschap Rivierenland Huissen’ dat moet leiden tot een duurzaam waterbeheer. Over een afstand van 170 meter werd recentelijk een 2 meter hoog scherm aangebracht.

De keuze viel op het gepatenteerde zogeheten ProLock-systeem dat bestaat uit 100 procent gerecyclede pvc-schermen in combinatie met onbehandelde naaldhouten palen die de lichte constructie de vereiste sterkte en stijfheid geven.

Het scherm is samengesteld uit 50 centimeter brede segmenten die met een slim slotprofiel zijn gekoppeld. In de uitsparingen zijn 5 meter lange houten palen toegepast met een diameter van 15 centimeter. “De keuze voor gerecycled pvc is mede ingeven door de lokale omstandigheden. De watergang is gelegen in een kwetsbaar stedelijk gebied. Door de nabijheid van monumentale panden moest de nieuwe voorziening zonder zwaar materieel op een trillingsvrije wijze worden aangebracht”, aldus Henry Hoekman, accountmanager bij Profextru, producent van het oeverbeschermingssysteem.

Sterkteberekening

Een voordeel van “het hybride systeem” is volgens Hoekman dat de pvc-schermen vrij kort de grond ingaan. “We dimensioneren het scherm aan de hand van sterkteberekeningen. Het scherm is hier slechts 80 centimeter in de vaste bodem aangebracht. De buigstijfheid van kunststof is weliswaar veel lager dan hout, maar door de combinatie met houten palen wordt een hogere buigstijfheid gegarandeerd.”

Aannemer Huub Verlouw uit Ammerzoden klaarde de klus in slechts vier dagen waardoor de overlast minimaal was. De schermen worden met een heiframe op de bodem geplaatst en gekoppeld. Vervolgens worden de palen loodrecht tot bovenkant scherm getrild. Vanaf daar gaan scherm en paal gelijktijdig naar de juiste diepte.

Voor het binnenstedelijk project zijn aanzienlijk hardere palen toegepast. “Door de aanwezigheid van een hoog en steil talud van anderhalve meter kwam extra druk op de niet verankerde wand te staan. Omdat het scherm niet verankerd mocht worden, is gekozen voor een sterkere constructie.”

De schermen zijn in Huissen geplaatst met Cloeziana-palen, een hardhout afkomstig uit Noord-Afrika. De sterkteklasse (D70) van dit hout is vergelijkbaar met Azobé en drie keer zo sterk als naaldhouten palen. Het toelaatbare moment van een pvc-scherm met naaldhouten palen is 15 kNm/m, met Cloeziana-vulling komt dat op 27 kNm/m. Ter vergelijking: met stalen palen is dat 30 kNm/m.

Het product is sinds een jaar of tien op de markt en wordt volgens Hoekman steeds makkelijker door overheden en waterschappen geaccepteerd. “We zien dat het systeem steeds vaker wordt voorgeschreven in bestekken. We bieden hiermee een duurzaam alternatief dat past in het huidige inkoopbeleid en de C2C-gedachte. In prestatiebestekken scoren we ook goed, vooral vanwege de zeer lange levensduur en relatief lage investeringskosten.”

Stijgende interesse

De gerecyclede pvc-damwanden die zijn voorzien van een uv-filterende toplaag, gaan zeker vijftig jaar mee en vereisen geen onderhoud. Daarnaast zijn er ook financiële voordelen. Door fors op materiaal te besparen valt een project gemiddeld 30 tot 50 procent goedkoper uit is Hoekmans inschatting.

Ook onder aannemers signaleert hij een stijgende interesse. “Wij bieden een heiraam in bruikleen, maar er zijn al aannemers die er zelf een hebben vervaardigd.” Profextru denkt nog een slag te kunnen maken waardoor nog hogere en zwaardere damwanden met het systeem zijn te realiseren. Een relatief nieuwe toepassing zijn kwelschermen. “Door de gunstige vormgeving zijn ze aanzienlijk sneller aan te brengen dan bentoniet.”

Reageer op dit artikel