nieuws

Bouwput onder druk

infra

Nog een kleine 19.000 kubieke meter grond moet er uit het toekomstige metrostation Vijzelgracht in Amsterdam worden gegraven. Bij elkaar gaat het om ruim 6 meter. Dat kan alleen onder verhoogde luchtdruk. Het gevaar is anders te groot dat de bodem openbarst en de bouwput vol water en modder komt te staan. De verhoogde luchtdruk […]

Nog een kleine 19.000 kubieke meter grond moet er uit het toekomstige metrostation Vijzelgracht in Amsterdam worden gegraven. Bij elkaar gaat het om ruim 6 meter. Dat kan alleen onder verhoogde luchtdruk. Het gevaar is anders te groot dat de bodem openbarst en de bouwput vol water en modder komt te staan. De verhoogde luchtdruk blijft bestaan zolang aan de onderste vloer van het station in de Noord-Zuidlijn wordt gewerkt. Voor de 2,20 tot 2,70 meter dikke vloer wordt ongeveer 10.000 kubieke meter beton gestort. Na het uitharden moet de vloer stek genoeg zijn om het grondwater te kunnen keren.

> Pagina 12: De druk wordt langzaamaan opgevoerd onder de Vijzelgracht.

Foto: Ronald Bakker

Reageer op dit artikel