nieuws

BAM met pensioenbedrijf in pps

infra

BAM voorziet een snelle groei van zijn pps-activiteiten door de samenwerking met pensioenbeheerder PGGM. Dat zegt BAM-topman Nico de Vries in een toelichting op de joint venture die de bouwer is aangegaan met het pensioenbedrijf. BAM maakte de oprichting van de nieuwe onderneming donderdag wereldkundig.

“Met PGGM boren we een nieuwe kapitaalbron aan die bijdraagt aan versnelde groei van onze activiteiten op de Europese markt voor publiek private samenwerking”, aldus de bestuursvoorzitter. De joint venture zal komende jaren miljoenen gaan investeren in pps-projecten. Daarbij gaat het met name om wegen en scholen in Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en Zwitserland. In eerste instantie betreft het een bedrag van 390 miljoen euro.

BAM brengt nu al voor in totaal 150 miljoen aan bestaande pps-projecten onder in het gezamenlijke bedrijf. Het bedrag dat PGGM daarvoor neerlegt, levert de bouwer een boekwinst op van 50 miljoen. Dat bedrag zal komende jaren ten goede komen aan de winst van BAM. Nieuwe projecten zullen door BAM en PGGM samen worden gefinancierd, waarbij beide partijen 50 procent van de investering voor hun rekening nemen. Het bouwbedrijf blijft echter verantwoordelijk voorhet binnenhalen van projecten.

De samenwerking met PGGM vergroot de kansen van BAM op nieuwe pps-projecten en levert het bedrijf tegelijk cash op; geld dat gewoonlijk vast zit in de operationele werken. Bovendien kan het bouwconcern profiteren van de kennis en kunde van de pensioenbeheerder op het gebied van beleggen.

Blij

“Uiteindelijk ligt onze focus vooral op het bouwen en onderhouden, niet op beleggen. Wij zijn dan ook bijzonder blij met deze deal”, aldus De Vries. Volgens hem is de samenwerking tussen BAM en PGGM “de eerste in zijn soort” in Europa. De pensioenbeheerder geeft met de stap gehoor aan de wens van de bouwsector om infrastructurele projecten vaker met institutionele gelden te financieren. Het kabinet juicht dergelijke financieringsconstructies toe.

De transactie met PGGM is voor BAM geen aanleiding om de winstverwachting voor dit jaar te verhogen. De onderneming had bij de eerder afgegeven prognose – een nettowinst van ongeveer 120 miljoen – al rekening te gehouden met verkoop van een deel van de pps-portefeuille.

Reageer op dit artikel