nieuws

Zeldzame sondering naar diepte van ruim 80 meter beneden maaiveld

infra

Zeldzame sondering naar diepte van ruim 80 meter beneden maaiveld

Of het de eerste sondering is die is uitgevoerd naar een diepte van meer dan 80 meter beneden maaiveld, weten ze eigenlijk niet bij ingenieursbureau Inpijn-Blokpoel in Son. Maar dat het een zeldzame opdracht betreft, staat buiten kijf.

Langs de R0 in Machelen bij Brussel staat de bouw gepland van een multifunctioneel complex met onder andere kantoren, winkels, een hotel, een bioscoop, een theater, een muziekhal en veel groene ruimtes zoals parkjes. De totale vloeroppervlakte bedraagt meer dan 100.000 vierkante meter. Het project omvat een laagbouwgedeelte van maximaal acht verdiepingen inclusief twee parkeerlagen en een éénlaagse ondergrondse parkeergarage en een kantoortoren. De ontwikkelaar is Uplace.

De kantoortoren, met een grondoppervlak van 25 x 33 meter, is centraal in het complex gesitueerd. Voor de opdrachtgever is de combinatie van het grote oppervlak van de laagbouw en de hoge toren, die een klein grondoppervlak relatief zwaar belast, aanleiding geweest Inpijn-Blokpoel opdracht te geven uitgebreid bodemonderzoek te verrichten. Het doel is uiteindelijk de beste oplossing te kiezen voor de fundering van de hoogbouw. Naar verwachting zal de toren grotere zettingen veroorzaken dan de laagbouw. En dat zou onherroepelijk leiden tot constructieve problemen.

“Je weet uit ervaring dat er op zo’n 25 meter diepte een goede zandlaag zit om op te funderen, maar bij dit project wilden we alle opties openhouden. En dat betekent dat je ook wilt weten wat er in de diepere lagen zit. Alleen zo kun je straks een goede afweging maken voor de funderingsmethode”, legt Erik Geurtjens, directeur van het ingenieursbureau, het doel uit van de sondering.

De diepe sondering in Machelen, tot in de zogeheten Landen Formatie, is in verschillende fasen uitgevoerd. Eind maart is het bedrijf begonnen met het eerste traject naar een diepte van 28 meter. Door middel van steuncasings is de sondeerconus daarna in fasen naar de einddiepte gebracht. Onlangs kon het bedrijf melden dat de sondering geslaagd is. Inmiddels is ook een mechanische boring naar een diepte van 57 meter afgerond om extra informatie over de grondsoorten te vergaren. Uit die boring wordt een groot aantal monsters gestoken, die in het eigen laboratorium in Son aan geotechnisch onderzoek worden onderworpen.

Besparen

Uiteindelijk moet Inpijn-Blokpoel adviseren over de beste wijze van funderen. Op welke diepte dat moet gebeuren zal nader onderzoek de komende maanden uitwijzen. Het bureau krijgt daar uitgebreid de tijd voor. Geurtjens: “Dat is belangrijk. Alles wat je kunt besparen, gaat bij een project met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter in veelvoud.” Voor het eindadvies kijkt het bureau naar zeven à acht paaltypen. De bouw van het complex gaat begin volgend jaar van start.

Inpijn-Blokpoel

Ingenieursbureau Inpijn-Blokpoel is opgericht in 1975 en telt momenteel drie vestigingen: in Son, Sliedrecht en Hoofddorp. Het aantal werknemers bedraagt 75. Nederland is met circa 25 bedrijven in de sector de bakermat van het sonderen. Volgens directeur Erik Geurtjens telt de rest van de wereld evenzoveel sonderingsspecialisten. Inpijn-Blokpoel is in het buitenland actief onder de naam Sonar Geotechniek.

Sondering

Over de samenstelling van de bodem is over het algemeen veel bekend. Toch blijft het volgens Erik Geurtjens, directeur van ingenieursbureau Inpijn-Blokpoel, nodig om op plaatsen waar iets in de bodem moet gebeuren specifiek onderzoek te doen. Zeker voor complexe bouwwerken zijn de bekende gegevens over de bodemsamenstelling te algemeen. In Nederland kunnen geotechnische bedrijven informatie halen uit het zogeheten Dinoloket van TNO. Voor deze dienst moet worden betaald.

In België is de informatie over uitgevoerde sonderingen gratis voorhanden. Geurtjens heeft een dikke ordner met Belgische kaarten beschikbaar, maar de waarde daarvan bleek ook voor het project in Machelen zeer beperkt. Ook al is een aantal gebouwen in de omgeving op 80 meter diepte gefundeerd.

In Rotterdam is de bodem op grotere diepte redelijk vergelijkbaar met die van Brussel, waar onder de eerste funderingszandlaag eveneens tertiaire klei aanwezig is. Onder meer het gebouw Calypso is na onderzoek en op advies van Inpijn-Blokpoel op 65 meter diepte gefundeerd met tubex groutinjectiepalen.

Reageer op dit artikel