nieuws

‘Volgermeertechniek’ overal toepasbaar

infra

Het concept van de ‘natuurlijke kap’ zoals bij de Volgermeerpolder is toegepast, kan ook op andere locaties waar een vervuilde bodem moet worden gesaneerd, uitkomst bieden.

Dinsdag opent kroonprins Willem-Alexander het natuurgebied boven op de voormalige stortplaats net boven Amsterdam. Bouwcombinatie Volgermeer toverde het gebied afgelopen jaren om tot een heus wetland met tientallen bassins die zijn omgeven door dijkjes. Een kunststof folie daaronder zorgt de komende honderd jaar voor de noodzakelijke afdichting die de vervuilingen isoleert van de omgeving. Tegen de tijd dat het folie is vergaan neemt een natuurlijk veenpakket de afdichtende werking over.

Projectleider Paul Stook van ingenieursbureau Tauw ziet volop mogelijkheden om varianten op de techniek elders toe te passen.

In de provincie Zeeland experimenteerde hij al met een stortlocatie waar het grondwater door een kunstmatig aangelegde veensloot werd geperst. Maar het hoeft niet eens per se veen te zijn dat de vervuiling isoleert van de omgeving. Ook ander organisch materiaal kan die rol vervullen. Bij een stortlocatie in het Midden-Oosten, waar Tauw en Witteveen + Bos werden ingeschakeld, adviseerden ze helmaanplant boven op de vervuiling. Zelfs voor de beruchte rode modder in Hongarije ziet Stook mogelijkheden om die in de toekomst met een ‘natuurlijke kap’ af te dichten en de natuur zijn werk te laten doen.

Reageer op dit artikel