nieuws

Ruwbouw prefab busbaan in twee weken gereed

infra

Ballast Nedam Infra Midden bouwt in Almere uit betonnen prefabdelen een 200 meter lange busbaanbrug. Vannacht vond het eerste transport plaats. De ruwbouw moet over twee weken klaar zijn.

De busbaanbrug bestaat uit negen pijlers en 55 liggers. Westdijk Exceptioneel Transport uit Alphen aan den Rijn brengt de prefabdelen van producent Haitsma uit het Friese Kootstertille naar de locatie. De busbaanbrug komt te liggen tussen het stadhuis en de Hospitaaldreef en overbrugt de hoofdontsluitingsweg van de binnenstad.

De 93 ton zware pijlers kunnen volgens projectleider Jeroen Douma van Ballast Nedam Infra Midden alleen ’s nachts worden vervoerd. “Die pijlers zijn 9 meter lang en 7 meter breed en nemen de hele snelweg in beslag.” De 22 meter lange liggers kunnen daarentegen ook overdag naar Almere worden gereden. Westdijk vervoert de pijlers op modulaire trailers, de liggers gaan over de weg op platte trailers.

Op de locatie zet Sarens met twee mobiele kranen de bouwdelen op hun plaats. De kranen hebben een capaciteit van 100, respectievelijk 350 ton. “De kleinere kraan is een hulpkraan”, legt Douma uit. “Die helpt de grote kraan de pijlers overeind te zetten op de trailer.” De grote kraan plaatst de pijlers op de fundering. De steunpunten voor elke pijler bestaan uit twee poeren die elk op vier palen steunen.

Transport en plaatsing vormen een logistieke uitdaging, vindt Douma. “In Almere moeten de vrachtwagens door de stad rijden; dat is allemaal krap. De locatie ligt ook vlak bij het ziekenhuis, wat betekent dat ambulances altijd voorrang hebben.”

Douma verwacht geen grote problemen bij het transport. “Alleen in de stad Almere moest de geplande route op het laatste moment worden veranderd vanwege wegenwerken.”

Bruggerspecialist ipv Delft heeft het ontwerp gemaakt voor de busbaanbrug. Het bedrijf adviseerde de gemeente ook over de wijze van aanbesteden. De oplevering volgt in de loop van dit najaar. Daarna zullen elk uur ruim honderd bussen over de nieuwe busbaan rijden.

Reageer op dit artikel