nieuws

reportageRenovatiekous laat gemetseld riool in Middelburg intact

infra Premium

Het monumentale riool langs de Balans in Middelburg verkeerd in slechte staat. Van der Velden Rioleringsbeheer uit Nijmegen renoveert het nu met glasvezelversterkte kunsthars.

Vooral in de bodem zaten nogal wat gaten waardoor het rioolwater in de bodem sijpelde. Documenten van de gemeente doen vermoeden dat het riool in de vorm van een gemetseld booggewelf een kleine vierhonderd jaar oud is. “Het is één van de weinige gemetselde riolen die Nederland nog heeft”, denkt bedrijfsleider Kees Breel van Van der Velden. “Het heeft dan ook een bepaalde monumentale waarde.” Om die waarde voor latere generaties te behouden, wordt het riool langs een omweg gerenoveerd. De kous komt niet tegen de wand van het riool maar ligt er ‘los’ in. De tussenruimte wordt gevuld met schelpen.

Van der Velden renoveert het ruim 80 meter lange riool in twee stappen. Dat gebeurt met een glasvezelkous die geïmpregneerd is met kunsthars. “Polyesterhars dat uithardt onder invloed van ultraviolet licht”, legt Breel uit. Op de locatie worden de kousen met een lopende band in de rioolput getransporteerd. Aan de andere kant van het te renoveren gedeelte trekt een lier de kous de buis in. De kous schuift over glijfolie door het riool. In voorkomende gevallen geeft een scheut slaolie extra smering.

Na het trekken wordt de kous opgeblazen als een ballon. Afsluiters aan beide einden houden de kous op druk. In Middelburg gebruikt Breel een kous met een buitenlaag uit denim. Opgeblazen heeft de kous een diameter van 800 millimeter. De voering voorkomt dat de kous te ver wordt opgeblazen. Voor het opblazen wordt een ‘trein’ met acht ultraviolette lampen als ‘wagons’ in de kous gereden.

De lampen hebben elk een vermogen van een kilowatt. De ‘trein’ rijdt langzaam door de kous en hardt gaandeweg het materiaal uit. In het geval van Middelburg duurde het uitharden van 50 meter renovatiekous een kleine vier uur. Breel: “Aan het eind van de rit is een gewapende kunststof binnenbekleding ontstaan die dezelfde sterkte heeft als een betonnen rioolbuis.”

Lange dagen

De kousen komen in lichtdichte kisten naar de locatie. Eenmaal open gemaakt moeten de kousen meteen worden verwerkt. “Het kunsthars wordt niet meteen hard”, zegt Breel. “Je hebt een paar uur speling maar je kunt het niet laten liggen tot de andere dag.” De ploeg maakt soms dan ook lange dagen om een renovatie tijdig rond te krijgen. Na het uitharden freest een robot alle aansluitingen open. Een riool wordt vooraf ingemeten om de positie van de aansluitingen te bepalen.

Richtlijn

Van der Velden is momenteel betrokken bij het opstellen van een Beoordelingsrichtlijn (BRL) voor het renoveren van riolen met glasvezelversterkte kunsthars. De normen en voorschriften die nu voor deze techniek worden gebruikt, zijn voor het overgrote deel gebaseerd op Duitse regels. In Duitsland wordt deze methode meer toegepast dan in Nederland. Breel: “Al neemt de belangstelling ervoor hier zienderogen toe.” Op de markt voor het ‘relinen’ van rioleringsbuizen zijn momenteel zes bedrijven actief.

Reageer op dit artikel