nieuws

Noord-zuidlijn houdt complete stad in wurggreep

infra Premium

Noord-zuidlijn houdt complete stad in wurggreep

Inhalige aannemers, een afzijdige burgemeester, incompetente wethouders, een almachtig adviesbureau. Ze worden allemaal nog eens scherp neergezet in het boek Het Wonder van de Noord/Zuidlijn van journalist Bas Soetenhorst.

Grote onthullingen of nieuwe inzichten levert dat niet meteen op. Maar het boek biedt wel een beklemmend inzicht in hoe een complete stad in de wurggreep van een project komt en geen uitweg meer vindt. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Geert Dales en Johan Bosch. Het boek begint met een wandeltochtje van het duo door het eerste stukje boortunnel dat vorig jaar gereedkwam.

De een was verantwoordelijk wethouder tijdens het go-besluit in 2002, de ander lange tijd het technisch brein achter de nieuwe metrolijn. Aan het eind van het boek suggeert de schrijver dat dit duo, ooit misschien ook wel samen het lint mag doorknippen bij de opening. Hoewel beiden inmiddels langs de zijlijn staan. Tussen begin en einde passeert een hele stoet personages en organisaties de revue. De een nog incapabeler dan de ander. Wie zich wel goed wisten te organiseren waren de omwonenden van het Beatrixpark die er al in vroeg stadium voor zorgden dat de Noord-zuidlijn niet langs hun huizen kwam te lopen via de zogenaamde Boerenweteringroute.

Lees hier meer over het boek Het Wonder van de Noord/Zuidlijn!

Reageer op dit artikel