nieuws

‘Infrastructuur moet profiteren van opbrengsten Eurovignet’

infra

De inkomsten uit het Eurovignet en eventuele andere vormen van tol moeten weer geïnvesteerd worden in infrastructuur. Dat vindt de commissie Transport van het Europees Parlement.

Met deze uitspraak komt de transportcommissie tegemoet aan de wensen van de Europese bouw. Die heeft al langer gepleit om de opbrengsten van het vignet niet in de algemene middelen te laten vloeien, maar specifiek te bestemmen voor verbetering van de transportinfrastructuur.

De transportcommissie doet dit nu door de voorstellen van de rapporteur, de Belgische Europarlementariër Said El Khadraoui, over te nemen. Die heeft dit voorstel gedaan waarbij dan wel 15 procent bestemd moet worden voor de Trans-Europese Transportnetwerken.

Landen die het Eurovignet gaan gebruiken, mogen volgens de voorstellen nu ook uitzonderingen maken voor vrachtauto’s tussen de 3,5 en 12 ton mits ze daar maar een goede rechtvaardiging voor geven. Om de vernieuwing van de vrachtwagenpark te bevorderen, mogen landen ook uitzonderingen maken op vrachtwagens met de schoonste motoren, Euro 5 en 6.

Gewapend met de instemming van de transportcommissie gaat El Khadraoui nu eerst langs bij de Raad van transportministers om zijn steun te krijgen. Vervolgens komen de voorstellen in stemming in het Europees Parlement.

Reageer op dit artikel