nieuws

Gww-bedrijven innovatiever dan rest van de bouw

infra Premium

Gww-bedrijven zijn innovatiever dan B&U-bedrijven. Dat blijkt uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Een derde van de bouwbedrijven wordt door het EIB gezien als (enigszins) innovatief. Slechts 2 procent van de bedrijven is op alle acht door EIB onderscheiden punten innovatief te noemen. Het hebben van maar één innovatief kenmerk komt bij de meeste bouwbedrijven (26 procent) voor. Als innovatief wordt onder meer gezien: het meten van klanttevredenheid (en met die resultaten wat doen); ongevraagd aanbiedingen doen bij opdrachtgevers; een innovatiebeleid op papier zetten; een lange planhorizon hebben. Vooral bouwbedrijven die de klanttevredenheid volgen, scoren goed.

Ook arbeidsproductiviteit hangt sterk samen met innovatie. Dat gww-bedrijven innovatiever zijn dan de rest van de bouw vindt EIB-onderzoeker Frits Jansen opmerkelijk. “Bij de gww-sector verwacht je stevige prijsconcurrentie en lage marges, en daardoor weinig ruimte voor innovatie. Terwijl in de B&U-sector het werken in bouwteam veel belangrijker is.

Reageer op dit artikel