nieuws

Drenthe opteert voor minder wegen en meer openbaar vervoer

infra Premium

Het nieuwe college van Drenthe wil het openbaar vervoer in de provincie verbeteren. Dat staat in het coalitieakkoord dat PvdA en VVD overeen zijn gekomen.

Nieuwe wegen zijn niet meer nodig in de noordelijke provincie. “De infrastructuur voor de auto is grotendeels op orde. De uitdaging voor de komende periode ligt vooral in de verdere verbetering van het openbaar vervoer.” De coalitie geeft aan open te staan voor de bouw van transferia en bijbehorende infrastructuur.

Het honderdduizend-woningenplan wordt aangepast. Volgens de originele plannen zouden in 2015 honderdduizend woningen in de drie noordelijke provincies energiezuiniger moeten zijn. Dit schoot onder meer woningcorporatie in het verkeerde keelgat, omdat een goede rekenmethodiek om de energieprestaties van woningen (epc) te kunnen berekenen ontbrak.

Het nieuwe bestuur is bereid om 12 miljoen euro extra voor het Atalanta in Emmen uit te trekken. Drenthe investeert al 80 miljoen euro in het 465 miljoen euro kostende project, dat de bouw van een nieuw Dierenpark, een nieuw theater, een ondertunneling van de Hondsrugweg en de aanleg van nieuwe infrastructuur omvat.

Het gebied rond vliegveld Eelde wordt de komende jaren verder ontwikkeld. “Hoe beter de luchthaven op eigen benen kan staan, hoe minder wij in de toekomst hoeven bij te dragen.” Het provinciebestuur besluit deze bestuursperiode of en hoe zij vanaf 2013 aandeelhouder blijft.

Reageer op dit artikel