nieuws

ChristenUnie ontstemd over bevroren spoormiljarden

infra

De ChristenUnie kan niet verkroppen dat minister Schultz (infrastructuur) honderden miljoenen extra uittrekt voor een wegenbouwproject, terwijl ze aan de andere kant spoorbouwmiljarden bevriest.

Volgens de ChristenUnie financiert de minister wegenbouwplannen met geld uit het programma Hoogfrequent Spoorvervoer, waarvoor 4,5 miljard euro beschikbaar is. “De minister past ineens geen inflatiecorrectie meer toe waardoor er moet worden gesneden in de plannen”, verwoordt Kamerlid Arie Slob in een persbericht. Slob constateert dat de minister met twee maten meet. “Voor de verbreding van de A6, A9, A10 en A1 rond Amsterdam en Almere verhoogde ze het budget vanwege de gestegen bouwkosten met bijna 200 miljoen tot 4,4 miljard euro. Mogelijk komt hier nog 1 miljard bovenop omdat er nog veel onzekerheden zijn.”

VVD’er Charlie Aptroot wijst Slob terug naar zijn hok. “Hij vond met mij dat de minister nieuwe plannen moest maken voor het Programma Hoogfrequent Spoor.”

Dat Schultz wel rekening houdt met fikse financiële tegenvallers voor het wegenbouwproject is terecht, aldus Aptroot. “Die weg bij Almere moet gewoon goed zijn.”

Slob vindt dat ook, maar wil ook een goede spoorlijn. “De 1,5 miljard die beschikbaar is voor het spoor naar Almere is onvoldoende voor volledige spoorverdubbeling. Of seinoptimalisatie voldoende extra treinen oplevert is nog maar de vraag.”

Reageer op dit artikel