nieuws

IJmeerlijn kan veel goedkoper

infra Premium

De IJmeerlijn kan 1,5 tot 2 miljard euro goedkoper. Dat bleek maandag bij de presentatie van de studies van drie combinaties van marktpartijen.

De kostenbesparing is mogelijk doordat opdrachtgever werkmaatschappij Amsterdam-Almere een aantal uitgangspunten heeft laten varen. Zo is nu in alle varianten sprake van een lichtere metrolijn, in plaats van een snellere en grotere treinspoorverbinding. “Het belangrijkste is dat de verbinding er komt. Dat de reistijd iets langer is, is minder belangrijk”, vindt Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening in Almere. De marktpartijen die voor een andere modaliteit kozen, zoals een HOV-busverbinding en een lightrailsysteem, zijn bij de gunning van de visie-uitwerking afgevallen.

Kosten konden ook worden teruggebracht door de halte op het nieuw aan te leggen eiland Pampus buitendijks te schrappen. Zo is het traject aanzienlijk verkort. De varianten sluiten aan op de bestaande metrolijnen, en in een geval ook op het spoor. De aanleg van een dijk of eiland zorgt voor lagere kosten doordat zo de brug korter kan worden.

Reageer op dit artikel