nieuws

Grootste klappen voor kleine infrabedrijven

infra

Veel kleine gww-bedrijven verkeren in grote problemen vanwege de afgenomen investeringen in infra, constateert ABN Amro.

“In 2010 hebben kleine infrabedrijven een klap gekregen”, zegt onderzoeker Otto Schell van ABN Amro. “Ze moeten het hebben van opdrachten uit het bedrijfsleven en van hoofdaannemers. De opdrachten vanuit het bedrijfsleven drogen op en middelgrote en grote infrabedrijven besteedden minder uit om het eigen personeel aan het werk te kunnen houden.” Vergeleken met de middelgrote en grote infrabedrijven zijn de kleine het hardst getroffen. “In de huidige markt is het heel moeilijk om de oplopende materiaalkosten door te berekenen. Vet op de botten is bij velen niet echt aanwezig. Het zou best kunnen dat verschillende bedrijven een fataal duwtje krijgen”, verwacht Schell.

In de jaren vóór 2010 was er voor de kleine gww-bedrijven nog niet veel aan de hand. De omzet van het kleine (en grote) gww-bedrijven steeg in 2008 en 2009, terwijl de omzet bij het middenbedrijf in beide jaren afnam. Vooral middelgrote bedrijven hadden in die jaren last van de strenge aanbestedingsregels voor publieke werken.

Opdrachten voor publieke werken werden vaak geclusterd waardoor de aanneemsom zodanig hoog lag dat het middenbedrijf, vanwege de strenge omzeteisen, niet kon meebieden met collega’s uit het grootbedrijf. Kleine bouwers zijn veel minder afhankelijk van aanbestedingen omdat zij vaak als onderaannemer voor de grote gww-bedrijven werken.

Ook ING constateerde onlangs dat kleine infrabedrijven flink te lijden hebben. Bedrijven met minder dan tien werknemers moesten vorig jaar een omzetdaling van bijna 20 procent slikken. Middelgrote bedrijven verloren 15 procent omzet.

Voor 2011 verwacht ABN Amro nog geen herstel van de gww-investeringen. De investeringen door de overheid en het bedrijfsleven zullen volgens de bank weliswaar toenemen, maar niet genoeg om de daling van de investeringen door gemeenten en provincies te kunnen compenseren.

Reageer op dit artikel