nieuws

Gotthard-basistunnel beleeft tweede doorbraak

infra Premium

Na de oostbuis in oktober is nu ook de ruwbouw van de westbuis van de Gotthard-basistunnel voltooid.

Woensdag laat in de middag brak de tunnelboormachine door. Daarmee zijn twee buizen van 57 kilometer voltooid. De Zwitserse spoortunnel neemt daarmee het wereldrecord over van de Japanse Seikantunnel die 53,8 kilometer meet. Fabrikant Herrenknecht leverde vier machines voor de Gotthard basistunnel. In totaal vermaalden die ruim 10 miljoen kubieke meter steen. Een deel van de onderdoorgang werd gerealiseerd door met springstof de rots op te blazen.

De aannemers zijn de komende jaren nog druk met de afbouw, de aanleg van de spoorrails en de installaties. In 2017 moeten hier de eerste treinen rijden, als onderdeel van een snellere spoorverbinding van de Noordzee naar de Middellandse Zee.

Reageer op dit artikel