nieuws

BAM verkoopt asfaltrecept

infra Premium

BAM Wegen heeft het recept voor zijn lage-energie asfaltbeton, LEAB, verkocht aan de grote Japanse wegenbouwer Maeda. Die gaat in eerste instantie vier van de ruim honderd centrales aanpassen.

Een enorm bedrag is er volgens directeur Stefan de Munck van BAM Wegen Asfalt niet gemoeid met de transactie. Belangrijker vindt hij de samenwerking die met de Japanse aannemer is aangegaan. Maeda is er weliswaar tot nu toe niet in geslaagd sterk lage-temperatuur asfalt te maken, de aannemer beschikt wel over heel efficiënte asfaltcentrales. Door toepassing van naverbranders met warmteterugwinning gebruiken die minder energie. Daar hoopt De Munck van te leren, om met BAM Wegen de eigen milieudoelstellingen te realiseren.

Het contract werd getekend een paar dagen voordat de aardbeving en de tsunami Japan troffen. De Munck vond het daarom niet gepast eerder ruchtbaarheid te geven aan de afspraak die hij ziet als een erkenning voor het vooruitstrevende productontwikkelingswerk van zijn organisatie. Verspreid over het hele land beschikt Maeda over maar liefst 102 centrales, ruim tien keer zoveel als BAM. Zeventien daarvan bevinden zich in de zwaarst getroffen noordelijke regio rond Sendai, maar op twee na draaien ze inmiddels weer.

Ombouwen

Specialisten van BAM gaan binnenkort naar Japan om minstens één centrale om te bouwen en in te regelen voor de productie van LEAB. Daarbij wordt asfalt niet bij 165 graden Celsius geproduceerd, maar slechts bij 95 graden. Om het bindmiddel toch goed te laten hechten aan de steentjes, moet de bitumen worden opgeschuimd en moet de schuimfase bovendien lang genoeg aanhouden om te kunnen mengen. Dat luistert heel nauw volgens De Munck. Het aantal benodigde onderdelen voor de verbouwing past bij wijze van spreken in drie kruiwagens, maar het vergt zeker twee maanden om alles goed in te bouwen en in te regelen. Zodra de BAM medewerkers de eerste centrale hebben aangepast, wil Maeda op korte termijn zelf nog drie centrales ombouwen. Bij de productie van LEAB komt 25 tot 40 procent minder CO2 vrij.

Reageer op dit artikel