nieuws

Aquaduct in A4 weer op zijn plek met ballastgewicht

infra

Aquaduct in A4 weer op zijn plek met ballastgewicht

Met 100 ton ballastgewicht is de stalen bak voor het aquaduct in de A4 bij Leiderdorp maandag opnieuw op zijn plek gelegd. Dit keer laat BAM Civiel het er niet meer op aankomen. De ballast blijft voorlopig liggen.

Maandag rond het middaguur werd het ballastgewicht met een kraan netjes over de bodem van de stalen bak gelegd, waar het niet meer dan 35 centimeter bovenuit steekt. Toen duikers de laatste gewichten hadden losgekoppeld van de kraan werden de vier lieren op de oevers gevierd en zakte de bak centimeter voor centimeter op zijn plek.

Kort na de eerste afzinkoperatie begin dit jaar haalde BAM Civiel het ballastmateriaal al weg. Dat was mogelijk omdat de waterstand in het compartiment onder de bak kon worden verlaagd. De bak zou onder het gewicht van het water daarboven op zijn plek blijven. De scheepvaart zou door de door BAM Civiel zelf ontwikkelde methode korter gestremd zijn dan bij de gebruikelijke manier om een aquaduct te bouwen. Een maand na het afzinken kwam de bak bij Leiderdorp echter plotseling weer bovendrijven.

Lees hier het hele artikel over het aquaduct in de A4!

Reageer op dit artikel