nieuws

Spoedaanpak versnelt zowel procedures als aanleg wegen

infra

De spoedaanpak wegenprojecten zorgt niet alleen voor snellere procedures. Ook de aanleg kan ineens sneller, zo blijkt bij de verbreding van de A12 Lunetten-Veenendaal.

Vier projecten tegelijk, in totaal 29 kilometer snelweg pakt BAM vanaf nu aan. Onder het toeziend oog van minister Schultz (infra) werd de officiële start gemaakt met het project. In samenwerking met Het Utrechts Landschap is gekeken naar mogelijkheden om de verbreding meteen te gebruiken voor duurzame inpassing van de A12 die nu als een barrière het Utrechtse heuvellandschap en de Veluwe splijt.

Dat heeft geleid tot meer dan 25 eco-voorzieningen waaronder ecoducten van 50 meter breed, faunapassages en wildtunnels. Ook komt er speciale verlichting die minder lichtvervuiling veroorzaakt voor de natuur. Duurzaam gebouwd wordt er ook; door vrijkomende bouwstoffen zoveel mogelijk ter plekke opnieuw toe te passen, zand met schepen aan te voeren en niet te heien, maar te boren of te trillen.

Als de weg eenmaal klaar is, heeft die een capaciteit die anderhalf tot twee keer zo groot is als nu. Oorspronkelijk stond de oplevering gepland voor eind 2014. In de concurrentiegerichte dialoog en de uitwerking daarna heeft BAM dat naar begin 2013 weten te krijgen.

Het gaat om een dbfm-contract met een looptijd van twintig jaar. Met de klus is een bedrag gemoeid van 260 miljoen euro.

Voor de financiering tekenen BTMU, DZ Bank, Fortis, KBC, KfW en EIB.

Reageer op dit artikel