nieuws

Eerste grote opklapbare waterkering

infra

Eerste grote opklapbare waterkering

Een opklapbare waterkering moet Spakenburg behoeden voor overstromingen. Zonder dat het aanzien van het historische centrum wordt aangetast. Het is de eerste keer dat de zogeheten dutchdam in Nederland grootschalig wordt toegepast.

De opklapbare kering krijgt een lengte van ongeveer 350 meter. Hij is onderdeel van een groter project van waterschap Vallei & Eem. Dit behelst het opknappen van waterkeringen langs de randmeren en de Eem over een lengte van 24 kilometer. Deze voldoen momenteel niet aan de nieuwe normen van het Rijk.

Het up-to-date maken van de dijken vergt een investering van zo’n 31 miljoen euro, meldt Eric Keizer, woordvoerder van het waterschap. Daarbij zijn de kosten van de dutchdam inbegrepen. “De exacte prijs van deze dijk is niet bekend. Een beweegbare waterkering zal ongeveer 200.000 euro duurder uitvallen dan een conventionele, zoals een muur.” De kosten moeten worden gedekt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als de minister instemt met de plannen, beginnen de werkzaamheden volgend jaar.

Kosten

“De kosten van de waterkering zijn een klein onderdeel van het totale bedrag”, zegt Keizer. “We hebben ook de mogelijkheden onderzocht om buiten het centrum een dam te bouwen. In dat geval zou de prijs 6 miljoen euro hoger uitvallen.”

Daar staat tegenover, legt hij uit, dat de opklapbare dijk duurder in onderhoud is dan een reguliere waterkering. “Hij wordt eens per jaar getest. En ook moet er vaker dan bij de gebruikelijke dijken naar het onderhoud worden gekeken.”

Corné Rijlaarsdam, ontwerper van de dutchdam: “Het principe is in Alblasserdam in een andere vorm gebruikt. Daar gaat het om een dijk met een lengte van 10 meter die met een muur is verbonden.” Buiten Nederland wordt de dutchdam gebruikt in onder meer Ierland .

Reageer op dit artikel