nieuws

Aanleg van spitsstroken stopgezet

infra

Rijkswaterstaat heeft de aanleg van spitsstroken op de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest stopgezet.

Aannemer Heijmans stuitte tijdens het werk onverwacht op een stuk fundering van circa 60 centimeter lengte. De fundering is volgens Rijkswaterstaat van onvoldoende kwaliteit is om veel verkeer over te laten rijden. Het betreft een zandfundering, terwijl het steenslag zou moeten zijn. Onderzoek door de aannemer moet uitwijzen op welke schaal op het tracé het probleem zich voordoet. De uitkomst bepaalt de voortgang van het project. Binnen een week moet duidelijk zijn hoe het probleem wordt aangepakt.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zijn de vluchtstroken aangelegd in de jaren zeventig. “Voor een vluchtstrook voldoet de fundering prima, maar de fundering is waarschijnlijk niet bestand tegen veel verkeer.” Hij durft nog niet te zeggen of het probleem een vertraging van betekenis gaat opleveren. Heijmans is in november begonnen met de aanleg van spitsstroken in beide richtingen van de A9 over een lengte van 10 kilometer. De opening van de stroken staat vooralsnog gepland voor september dit jaar.

Woordvoerder Evert de Jong van VBW-Asfalt, de vereniging van asfaltverwerkende bedrijven, kent het A9-project niet. Wel weet hij dat het altijd beleid van Rijkswaterstaat is geweest om de snelwegen over de gehele breedte dezelfde kwaliteit fundering te geven. Dus één doorlopende constructie, inclusief de vluchtstrook. “En als je al zou willen bezuinigen, dan doe je dat natuurlijk nooit op de fundering, maar bijvoorbeeld op de onderlaag van het asfalt”, aldus De Jong.

Reageer op dit artikel