nieuws

APG en PGGM geïnteresseerd in N33

infra

De pensioenfondsen APG en PGGM zijn geïnteresseerd in de financiering van de verbreding van de N33 tussen Assen en Zuidbroek, dat meldt het ministerie van Financiën.

De belangstelling voor de N33 van de pensioenfondsen betekent niet dat ze ook partner worden in het project. “Volgens de Europese aanbestedingsregels kan er geen uitzonderingspositie worden verleend aan bepaalde partijen, zoals pensioenfondsen. Er dient sprake te zijn van een level playing field. De overheid kan dan ook geen aparte deal sluiten met pensioenfondsen. Uiteindelijk is het aan hen te bepalen of zij meebieden op het project. Dan nog is het niet vanzelfsprekend dat ze een deel van de N33 mogen financieren. Zij zullen moeten concurreren met de andere private financiers.”

De woordvoerder benadrukt dat het Rijk prima af kan zonder institutionele beleggers. “De recente aanbestedingen, de A12 Utrecht-Maarsbergen-Veenendaal en de A15 Maasvlakte-Vaanplein zijn zonder problemen gefinancierd zonder inbreng van pensioenfondsen. Er is dan ook geen noodzaak voor het Rijk extra financiers te betrekken. Maar zij zijn welkom indien zij de kosten voor de projecten voor de overheid kunnen terugdringen.”

Pensioenfondsen investeren eigenlijk nooit in Nederlandse infrastructuur. Of dat erg is onderzoekt het kabinet. Niet omdat het nodig is, maar omdat het de overheid misschien iets kan opleveren. Om alle mitsen en maren uit de wereld te helpen, kondigden de ministers De Jager en Schultz begin deze week een aanbestedingsproef aan met de N33. Bijzonder aan de pilot is dat investeerders een rendement krijgen dat gerelateerd is aan de inflatie. Op die manier worden de voorwaarden voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen aantrekkelijker.

Dat de ministers de N33 aanwijzen als proefproject is niet toevallig. “De grootste pensioenuitvoerders (APG en PGGM) hebben aangegeven goed met het project uit de voeten te kunnen. Bovendien komt het qua timing goed uit. Het is niet wenselijk een lopende aanbesteding te verstoren. Dit zou juridische problemen tot gevolg kunnen hebben”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Reageer op dit artikel