nieuws

Amsterdam geeft fors voor bouw olieterminal

infra

Amsterdam geeft fors voor bouw olieterminal

De gemeente Amsterdam is bereid om 26,4 mljoen euro mee te betalen aan de bouw van de nieuwe olieterminal aan de Afrikahaven. Meer dan het tienvoudige, 300 miljoen euro, is afkomstig van Vopak die de olieterminal gaat gebruiken. Begin oktober moet de gemeenteraad een beslissing over de investering nemen.

De gemeente Amsterdam is bereid om 26,4 mljoen euro mee te betalen aan de bouw van de nieuwe olieterminal aan de Afrikahaven. Meer dan het tienvoudige, 300 miljoen euro, is afkomstig van Vopak die de olieterminal gaat gebruiken. Begin oktober moet de gemeenteraad een beslissing over de investering nemen. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel zou de bouw van de terminal volgend jaar maart kunnen beginnen. Amsterdam legt de kades en steigers voor de terminal aan en verbreedt tevens de Afrikahaven ter plaatse tot 75 meter. De infrastructuur blijft in handen van de gemeente Amsterdam en wordt verhuurd aan Koninklijke Vopak NV. De investering van de gemeente moet in dertien jaar worden terugverdiend. Vopak is ’s werelds grootste onafhankelijke operator van tankterminals. De onderneming heeft zich sterk geconcentreerd op de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige producten afkomstig van de olie- en chemie-industrie. De terminal kan 720 miljoen liter brandstof opslaan, een volume dat afhankelijk van de marktsituatie uitgebreid kan worden tot 1,1 miljard liter. Hoewel Vopak formeel nog geen besluit tot aanleg heeft genomen, overweegt het bedrijf nu al de terminal met de volledige capaciteit te bouwen. De 35 hectare grote terminal komt aan de kant van Spaarnwoude, pal boven Ruigoord, het in 1972 door kunstenaars gekraakte dorp.

Reageer op dit artikel