bouwbericht

Zonnepanelen op geluidsscherm langs A12

infra 1294

Zonnepanelen op geluidsscherm langs A12

De kans is groot dat op de geluidwal langs de A12 bij Ede zonnepanelen worden geplaatst. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede heeft deze week besloten medewerking te verlenen aan het initiatief van Coöperatie ValleiEnergie voor de plaatsing van circa 4000 zonnepanelen.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Plaatsen ca. 4000 zonnepanelen op het geluidscherm langs de A12 ter hoogte van Ede/afslag Wageningen en knooppunt Maanderbroek. Inwoners van Ede en Bennekom (bewoners van huurwoningen en of koop-/huurappartementen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen) kopen de panelen aan t.b.v. vermindering van energiekosten. De opbrengst van ca. 1 miljoen kilowattuur zou goed zijn voor 300 huishoudens. Duurzaam project vanwege het gebruik van zonnepanelen.

EDE | Initiatief | € 1.000.000 - € 2.000.000

ValleiEnergie bestaat uit betrokken burgers die graag lokaal groene energie willen opwekken, om zo het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Deze coöperatie telt ruim 300 leden en is vijf jaar geleden opgericht.

De panelen krijgen een plaats aan de noordkant van de A12 over een lengte van ruim 200 meter, dichtbij bioscoop Cinemec. De opbrengst van deze panelen bedraagt circa 1 miljoen kilowattuur, goed voor circa 300 huishoudens.

Schitteringsonderzoek

Het is nog niet bekend wie de installateur wordt, zegt bestuurslid Carel Effting van ValleiEnergie. “TNO gaat komende periode op ons verzoek schitteringsonderzoek doen. Rijkswaterstaat is hier bij betrokken, omdat Rijkswaterstaat ook grote plannen heeft met het plaatsen van zonnepanelen op geluidsschermen. De schittering mag natuurlijk geen invloed hebben op automobilisten: veiligheid staat voorop.’’ Langs de A20 bij Rotterdam zijn in 2016 al zonnepanelen geplaatst.

Geen geschikt dak

ValleiEnergie heeft de samenwerking met andere partijen hard nodig, aldus Effting. Naast TNO en RWS werkt ValleiEnergie bij dit project samen met REScoopNL, een landelijk opererende coöperatie van duurzame energiecoöperaties die elkaar helpen bij het realiseren van duurzame energieprojecten. Effting: ,,Wij hebben natuurlijk wel ervaring met het regelen van plaatsing en de verkoop van zonnepanelen, maar niet op deze schaal.’’ Effting hoopt dat begin 2018 een partij is gevonden die de panelen gaat plaatsen. ,,Dan kunnen de zonnepanelen medio 2018 in gebruik worden genomen.’’

Bewoners van Ede krijgen straks de mogelijk een zonnepaneel à 300 euro te kopen. Volgens Effting is een paneel na tien jaar terugverdiend. ,,Dit project is vooral interessant voor huurders en eigenaren van woningen die zelf geen geschikt dak hebben voor de plaatsing van zonnepanelen.’’


Plaats: Ede
Opdrachtgever: Coöperatie ValleiEnergie
Ramingsgroep: 1,2 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel