bouwbericht

Open tunnelbak voor doorgaand verkeer in Dieren

infra 165

Open tunnelbak voor doorgaand verkeer in Dieren

In het centrum van Dieren wordt momenteel druk gebouwd aan een open tunnelbak van 600 meter. De tunnelbak is het meest in het oog springende onderdeel van het project Traverse Dieren, een verzamelnaam voor deelprojecten die samen zorgen voor betere doorstroming van het verkeer op de provinciale weg N348 tussen Arnhem en Zutphen.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Verdiept aanleggen N348 aan de Burgemeester de Bruinstraat en verbeteren van de verbinding tussen Dieren-Noord en Dieren-Zuid project Traverse Dieren.Zie voor meer info, de link naar een Cobouw-artikel.

| Uitvoering | € 50.000.000 - € 200.000.000

“Het verkeer op de N348 staat tijdens de spitsen regelmatig vast”, zegt communicatieadviseur Marieke Thissen van de provincie Gelderland. “Dat komt ook omdat het lokale verkeer In Dieren het spoor over moet om het dorp in en uit te rijden. Als de bomen dicht gaan, heeft dat direct effect op de verkeersafwikkeling.”

De tunnel maakt het mogelijk de beide verkeersstromen in de toekomst van elkaar te scheiden: het lokale verkeer rijdt via de vernieuwde Harderwijkerweg het dorp in en uit en het doorgaand verkeer neemt straks de tunnelbak. Aan de oostkant van Dieren, bij de Kanaalweg, komt bovendien een spoorwegonderdoorgang van en naar Apeldoorn. Ingrepen die in hun samenhang de doorstroming substantieel zullen verbeteren, aldus Thissen.

De provincie Gelderland is de opdrachtgever voor de aanleg van de tunnelbak. Ter hoogte van het station wordt momenteel al flink gegraven, aldus Thissen. De aannemer graaft door tot een diepte van bijna zeven meter onder het huidige wegniveau. Daarna wordt de tunnel opgebouwd: eerst de werkvloeren, vervolgens de wapening en de bekisting en tenslotte het beton.

De gemeente Rheden staat aan de lat voor de bouw van een parkeervoorziening met twee verdiepingen en op het perron bouwt ProRail – in opdracht van diezelfde gemeente – een voetgangersbrug over het spoor. Ter hoogte van het station wordt de open tunnelbak voorzien van een soort ‘deksel’ die fungeert als stationsplein voor voetgangers, fietsers en OV-reizigers. ,,Dit nieuwe plein vormt de zo lang gewenste schakel tussen het noorden en zuiden van Dieren”, zegt Thissen.

Tenslotte komt aan de westkant, ter hoogte van de Ellecomsedijk een fietstunnel en aan de oostkant een tweede brug over het Apeldoorns Kanaal. Als alles volgens planning verloopt, is het totale project Traverse Dieren eind 2019 afgerond.


Plaats: Dieren
Opdrachtgever: Provincie Gelderland
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel