bouwbericht

Stationsgebied Assen volledig op de schop

infra Premium 10

Stationsgebied Assen volledig op de schop

Een nieuw stationsgebouw met fietsenstalling, nieuwe liften, aanpassing van de sporen en een langer perron 1: Station Assen wordt momenteel grondig vernieuwd.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen, na sloop huidige station, stationsgebouw met commerciële ruimte / transferruimte / bushalten / ondergrondse fietsenstalling met 2.600 fietsen aan het Stationsplein. deelproject van 'FlorijnAs'. Betreft voormalige Europese aanbesteding. Procedure: Onderhandeling met bekendmaking (Architectenselectie Stationsgebouw. De Zwarte Hond / Powerhouse Company werken samen in ontwerpcombinatie Team A).

ASSEN | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

Ook de directe omgeving van het station gaat op de schop, met een verbreding van de perrontunnel voor het autoverkeer en een verbetering van de huidige fietstunnel. Het spoor zelf wordt volgens ProRail ook verbeterd. ProRail trekt samen op met de NS en de gemeente Assen. Een vernieuwd stationsplein – dat groter en aantrekkelijk wordt – leidt voetgangers straks naar de binnenstad van Assen.

Verwijdering zeven wissels

Assen is op dit moment de snelst groeiende stad van het noorden. Deze groei gaat uiteraard gepaard met meer woon- en werkverkeer, maar ook meer treinen. Om het spoor betrouwbaarder te maken, is aanpassing van het sporenplan noodzakelijk. Een van de maatregelen is het verwijderen van zeven wissels: het maakt de kans op storingen kleiner, aldus ProRail. Bijkomend voordeel is dat treinen sneller aankomen en vertrekken. 
Ontwerpcombinatie De Zwarte Hond en Powerhouse Company is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe station. Beide bureaus hebben vaker samengewerkt: ze ontwierpen het Erasmus Paviljoen voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De opdrachtgevers – ProRail, NS en de gemeente Assen – wilden een ‘uitnodigend, herkenbaar en toegankelijk’ station. De ontwerpcombinatie heeft gekozen voor een ontwerp met drie horizontale lagen: een ondergrondse fietsenstalling met plek voor 2600 fietsen, een genereuze stationshal die aansluit op de stad en een karakteristieke stationskap. Bovenop de fietsenstalling komen groene terrassen. 

Verbeteren bereikbaarheid Drenthe 

De aanpak van het stationsgebied maakt onderdeel uit van de FlorijnAs, een groot ontwikkelingsprogramma in Assen. Doel van dit programma is het verbeteren van de bereikbaarheid van de Drentse hoofdstad. De FlorijnAs, dat bestaat uit acht grote projecten, gaat ook over nieuwe woningen, een nieuwe vaarverbinding, natuurontwikkeling en het opknappen van verouderde plekken in de stad. De uitvoering is in volle gang. Het eerste, reeds gerealiseerde project is de nieuwe afrit Assen-Zuid: deze was vlak voor de TT in 2015 al af. 

Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe stationsgebied in 2019 helemaal klaar. 



Plaats: Assen
Opdrachtgever: ProRail, NS en de gemeente Assen



 

Reageer op dit artikel