blog

Wat is er aan de hand bij Rijkswaterstaat? Ze managen alleen nog maar processen!

infra 1879

Wat is er aan de hand bij Rijkswaterstaat? Ze managen alleen nog maar processen!

Vorige week was ik bij een bijeenkomst van het Betonhuis. Voorzitter Rob van Gijzel toonde zich een dagvoorzitter die niet zo veel op had met politieke correctheid. Ik vond het een verademing. Er was een spreker van Rijkswaterstaat, senior manager Evert Schut. Van Gijzel vroeg hem plompverloren waarom er momenteel zo veel mis gaat bij Rijkswaterstaat. En Schut antwoordde ook nog.

Natuurlijk zijn bouwers niet meer zo happig om alle risico’s te dragen, maar er lijkt meer aan de hand, vindt Van Gijzel. De communicatie met RWS is niet zo makkelijk, merkten wij ook al. Maar het antwoord van Schut was zo heerlijk recht voor zijn raap en eerlijk: “Veel kennis is vertrokken en dat is dramatisch. Je kunt niet alleen maar procesmanager zijn, je moet ook iets weten van de techniek en het ontwerp. Nu probeer ik weer mee te praten over de ontwerpen. Een paar jaar terug had dat scheve ogen opgeleverd, maar nu kan het weer. De bouwers willen nu niet meer meedoen, maar samenwerking met de markt is essentieel. Wij hebben lange tijd gedacht dat de markt alles wel op zou lossen. Daar komen we nu van terug. Het moet anders”.

Hoe precies weet Schut ook niet: “Maar we zijn een organisatie van procesmanagers geworden. We hoefden niet meer zo veel te weten van bruggen en viaducten. Maar nu weten we dat we meer technici in huis moeten hebben. Die zich ook met de buitenwereld bezig houden.”

Baf! Dat is nog eens recht voor zijn raap. En menigeen herkent het wel. Helemaal lekker loopt het daar niet. Maar herstel begint met erkennen dat er wat aan de hand is.

Nu alleen maar hopen dat Schut niet ongenadig op zijn donder krijgt.

Reageer op dit artikel