blog

Spoorspektakel

infra Premium 585

Laten zien dat het mogelijk is dat je binnen twee uur met de trein van Groningen naar Amsterdam kan. Dat was afgelopen weekend de inzet van het spektakelstuk dat NS en ProRail midden in de nacht vertoonden. Het ging er niet om dit dagelijks te garanderen, maar om aan te tonen dat het wel degelijk kan. En het is gelukt. Proficiat.

Spoorspektakel

Het is alleen jammer dat er niet direct een meeslepend televisieprogramma van gemaakt is. The making of van het spektakel, daar kun je zo 5 zenuwslopende delen van 50 minuten mee vullen. Een trein sneller laten rijden is in Nederland toch echt een venijnig vraagstuk en vergt maandenlange logistieke voorbereidingen met veel bestuurlijke escalatiemomenten. Alle andere treinen moeten immers van het traject. Alle spoorbomen moeten ruimer dan op tijd dicht. Alle onbeveiligde spoorwegovergangen moeten aan beide zijden gebarricadeerd. En daardoor alle verloven ingetrokken.

Dan natuurlijk de extra lange uitzending over de reis zelf. Gaat het lukken? Live verslagen. Eerst met beelden van uitzinnige Groningers die tot aan de provinciegrens de trein aanmoedigen. Tot ergernis van de ProRailbaas (want ze stonden onverschrokken op het talud). En dan de aankomst in Amsterdam. Op het overvolle perron, waar het succes gevierd werd tot diep in de nacht en waar het ouderwets gezellig werd toen ook de harde kernen van FC Groningen en Ajax elkaar ontmoetten.

En het laatste deel van de serie zou natuurlijk gaan over de betekenis van de reis. Met aan het woord allerlei min of meer bekende Nederlanders, politici en spoordeskundigen die de succesvolle reis historisch en cultureel duiden. Afgewisseld met de nu al historische beelden en lovende reacties van collega spoorbedrijven uit Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.

Een historisch moment.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel