blog

Het hele verhaal van de Noord-Zuidlijn samengebald in een stukje hout

infra Premium 1793

Het hele verhaal van de Noord-Zuidlijn samengebald in een stukje hout

In het mediageweld rond de opening van de Noord-Zuidlijn ging ik deze week thuis op zoek naar een stukje hout. Ik had het ooit gekregen van een projectdirecteur van Strukton toen ik een reportage maakte over de passage van de nieuwe metro-lijn onder het Centraal Station.

In de bouwkeet kreeg ik uitleg over jet-grouten, microtunnelpalen en het uitbaggeren van de zinksleuf Daarna gingen we naar beneden, waar inmiddels het water klotste onder  de betonnen tafel waar het stationsgebouw op was gezet. In een plastic bootje peddelden we een tijdje onder het monument. Een onwerkelijke ervaring, die geen gebruiker van de Noord-Zuidlijn ooit mee zou maken. Het vreemde gevoel werd nog versterkt door de waarschuwing vooral mijn hoofd vooral niet buiten boord te steken. Er kon wel eens een heipaal omhoog schieten die bij het baggeren van de zinksleuf vrijkwam. Daar waren namelijk al heel wat bouwlampen door gesneuveld. Heipalen die met kracht omhoog schieten nadat ze 120 jaar een gebouw behoed hebben voor wegzakken in een slappe bodem. Hoe vreemd wil je het hebben.

Weer veilig op het droge kreeg ik een schijfje mee, gezaagd uit een van die palen. Ik  liet het verwonderd door mijn handen gaan. Het zag er nog gaaf uit. Alsof het gisteren uit een boom was gezaagd.

Dat stukje hout dus. Daar was ik begin deze week naar op zoek. Ik vloekte wat binnensmonds op mijn vriendin, in de overtuiging dat zij het een keer had weggegooid. Maar toen zag ik iets uitsteken onder een plantenbak in de huiskamer. Het was uitgedroogd, er waren wat stukken afgesprongen, maar het was onmiskenbaar het bewuste schijfje.

Verontwaardigd haalde ik het onder de plant vandaan. “Wie haalde het nou in zijn hoofd om zo’n stuk bouwhistorie te gebruiken om de vloer te beschermen tegen een krassende plantenbak? De hele geschiedenis van de Noord-Zuidlijn kwam samen in dat schijfje!” Ik inspecteerde het zorgvuldig, poetste het op en legde het in de vensterbank. Daar komt het de komende decennia niet meer vandaan, beloof ik plechtig.

Foto: Bon Borsboom

Reageer op dit artikel