blog

Zijn de buitenlanders een gevaar?

infra Premium 1097

Zijn de buitenlanders een gevaar?

Bouwend Nederland heeft een interessant onderwerp gevonden om zijn tanden in te zetten. De buitenlanders komen, of liever: zijn er al, en dat willen we niet. Directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is er heel erg duidelijk over: het zou voor de Nederlandse bouw vreselijk zijn als Chinese bouwers grote tenders binnenslepen op de Nederlandse inframarkt.

Ok, maar waarom dan? Heinis heeft het over angst voor de hit and run-aanpak. Maar wat is dat dan? Bouwen ze te snel en zijn ze dan weg? Of bouwen ze slecht? Zakken de door buitenlanders gebouwde wegen in? Kunnen we ze niet aansprakelijk stellen voor gebreken? Heinis zegt dat er nu nog geen sprake is van een hit and run-tactiek. Dat helpt dus ook niet.

Hij noemt partijen als Fluor en Sacyr die geheel op eigen houtje grote projecten in Nederland willen gaan doen. Een zorgelijke trend, vindt Bouwend Nederland. Maar de Nederlandse bouwers willen die grote projecten toch niet meer alleen doen? Te veel risico, zeggen ze.

Er staan geen hekken om dit land.

Nederland is geen reservaat. Het is de economie stupid. Er staan geen hekken om dit land. Als buitenlandse partijen het snel en goed kunnen doen, dan kunnen we er kennelijk nog iets van leren. Ik begrijp Bouwend Nederland, want die buitenlandse partijen doen kennelijk zaken die bedreigend zijn voor een deel van de achterban.

Duurzaamheid, kwaliteit en samenwerking zijn toch ook belangrijk? Daarmee moeten die engerds van buiten toch af te stoppen zijn?

Duurzaamheid, kwaliteit en samenwerking zijn toch ook belangrijk? Daarmee moeten die engerds van buiten toch af te stoppen zijn? Ik denk dat de opvolger van Jan Hendrik Dronkers het toch ook eens moet uitleggen hoe Rijkswaterstaat er nu in staat. Mevrouw Blom is tot nu toe redelijk onzichtbaar gebleven en dat is niet handig. Feit: in 2017 ging, volgens ons eigen gunningenonderzoek, al twee derde van de infrabestedingen naar de buitenlandse partijen. Kennelijk doen ze dus wel iets goed.

En levert Bouwend Nederland een achterhoedegevecht.

Reageer op dit artikel