blog

Autoriteit of autonomie?

infra Premium 908

Autoriteit of autonomie?

Drie jaar geleden begonnen we. Met een brede werkgroep van experts gingen we nadenken over de UAV-GC 2015. In maart de eerste bijeenkomst. En een jaar later waren de knelpunten boven tafel. En oplossingen ook. Door opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs gezamenlijk. Net niet meer in 2015, maar toch.

Inmiddels, weer twee jaar later, moet ik constateren dat dat pas het begin was. Want hij is er nog steeds niet. Die aangepaste UAV-GC. Mind you, we hebben het niet over wetgeving! Niet over iets heel nieuws. Maar over de aanpassing van standaard branchevoorwaarden. Waarvan de knelpunten en oplossingsrichtingen al bekend waren. Waarom duurt dat dan toch zo lang?

Het antwoord is even eenvoudig als verontrustend. Niemand durft beslissingen te nemen. Of mag het niet. Of kan het niet. Autoriteit is een vies woord geworden. Een groepje experts dat met wijzingen komt? Dacht het niet! Dat maken we zelf wel uit! En ook voor de experts is het niet gemakkelijk: Hoezo heb jij – werknemer van de gemeente X – ingestemd met dit voorstel?

Dezelfde patronen zie ik ook bij andere vraagstukken. Denk aan Past Performance. Of Social Return. Met een wirwar aan regelingen, doelgroepen, bouwblokken en ladders als gevolg. Ieder voor zich, god voor ons allen.

Er zijn nu schrijfgroepen aan de gang – voor de gewijzigde tekst en toelichting op de UAV-GC. En dan wordt hij ter visie gelegd. En mag iedereen er weer wat van vinden. Ongeacht wat de experts ervan hebben gevonden. En dan, misschien, in de loop van 2019, kan hij worden vastgesteld. Onder de naam UAV-GC 2020 mag hij dan vanaf 1 januari worden gebruikt. Vijf jaar later. Hoogste tijd om weer eens wat experts bij elkaar te halen. Om te zien wat er intussen in de praktijk al weer veranderd is…


Mr. drs. J. Fijneman, plaatsvervangend directeur Bedrijfsvoering & Dienstverlening

Reageer op dit artikel