blog

Nieuwe autonummerborden

infra 28

Nieuwe autonummerborden

Het is een geniale gedachte. Het laatste lijsttrekkersdebat was niet echt spannend, maar het was wel mooi te zien dat twee van de grote maatschappelijke problemen in samenhang kunnen worden opgelost. Het aanpakken van de files. En het elkaar aanspreken op normen en waarden.

Files zijn namelijk vooral het gevolg van het handelen van stomme en/of asociale automobilisten. Je kunt op de file wachten als je naar het rijgedrag van chauffeurs kijkt.

Mobiel op ooghoogte

Een ietwat slingerende vrachtwagen blijkt bestuurd te worden door een over zijn stuur hangende man, die met zijn linkerhand, waar een sigaret in bungelt, stuurt. In zijn rechterhand houdt hij zijn mobiel op ooghoogte. Een file in de maak.

Een ander voorbeeld. Drukte op de weg rond zessen. Vooral bij de opritten (en voor de late beslissers, de afritten) en de overgang naar wat minder rijbanen. Gewoon een beetje relaxed invoegen, zou je denken, Maar nee. Aso’s houden zo lang mogelijk de baan die wordt opgeheven, steken dan diagonaal over en scheuren het parkeerterrein van een benzinepomp over om het net weer optrekkende verkeer een paar honderd meter verderop te saboteren.

Hoe kunnen we in dit soort situaties onze medemens wijzen op hun opgewonden gedrag? Door de nummerborden te vervangen door het 06 van de chauffeur. U ziet het al voor zich. “Met Jan”. “Ha Jan, moet dat nou zo?”. “Waar bemoei je je mee, sukkel. Ga lekker in de rij staan”. Maar het wordt toch wat vervelender voor Jan, als iedereen belt en we zijn nummer gaan delen. Eens zien wie dit het langste volhoudt.Lenny Vulperhorst is adviseur bijnAndersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels