blog

‘Neem een loopje met mij’

infra Premium 1674

‘Neem een loopje met mij’

Na 3,5 jaar reis ik op de automatische piloot van Haarlem naar Nieuwegein. Mijn gedachten dwalen af… Gek dat we spreken over reis- en verblijfkosten, terwijl we een autorit van Haarlem naar Nieuwegein niet direct als reis beschouwen. In de 19e eeuw voelde dit wellicht als een reis, destijds kwam men meestal niet verder dan één of twee kerktorens.

Begin jaren ’60 reisde ons gezin, als één van de weinigen in de buurt, in mijn vaders afgeladen (aardappels mee) blauwe Renaultje 4 naar Spanje. Reizen was door het toenemend autobezit eindelijk bereikbaar voor een grotere groep. De reis zat vol hindernissen. Zo nam mijn vader, door ervaring wijs geworden, altijd sigaren mee voor onwillige buitenlandse ambtenaren, die van zo’n sigaar opmerkelijk soepel werden.

Massaal bezoeken we verre oorden

Nu bezoeken we massaal, geïnspireerd door Floortje Dessing, verre oorden. Een groepsreis in Vietnam, twee weken strand in Griekenland, duurzaam of niet, we gaan! Waarom doen we (doe ik) dat toch? Het antwoord lijkt simpel: de mens wil beleven.

Maar beleven is voor mij niet genoeg. Reizen moet ook impact hebben op mijn denken. Net als met de beleving van een boek of film staat het leren centraal voor mij. Zeven zeeën moeten worden bevaren, zeven bergen beklommen.

Spagaat bij inslaan nieuwe wegen

Zo ontstaat dan ook mijn spagaat wat betreft de Hyperloop waarmee studenten van TU Delft zo prachtig de SpaceX Challenge begin dit jaar wonnen. Met de loop slaat men letterlijk een nieuwe weg in ten gunste van reistijd en duurzaamheid. Echter, wat missen we aan inzichten op het gebied van bijvoorbeeld cultuur die ons laten leren van het reizen?

Ach, Fred, je denkt wellicht teveel als een 19-eeuwse reiziger, die zich op de volgende kerktoren richt. Waarschijnlijk kunnen we in de toekomst een loopje met je nemen.Fred Bransen is Programmamanager ruimtelijke kwaliteit bij adviesbureau Tauw.

Reageer op dit artikel