blog

Zelfrijdende auto: zonder risico bumperkleven

infra 23

Zelfrijdende auto: zonder risico bumperkleven

Van A naar Beter, maar zonder op de weg te hoeven letten en zonder risico bumperkleven: Het lijkt me ideaal. Met een zelfrijdende auto nooit meer gedoe met inparkeren, invoegen of onoplettende mede-weggebruikers.

Het is niet eens meer een droom of verre toekomstmuziek. De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met het voorstel van minister Schultz waarbij zelfrijdende auto’s zonder chauffeur, stuur of rem binnenkort de openbare weg op mogen. Weliswaar nog als experiment, maar toch.

De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. In Europees verband wordt ook nagedacht over de mogelijkheden voor vrachtverkeer. Truckplatooning is dan het toverwoord met voertuigen die op de automatische piloot grensoverschrijdend spullen van A naar B brengen. Vanaf 2019 moet het werkelijkheid zijn, hebben landen en fabrikanten met elkaar afgesproken.

Zelfrijdende voertuigen zijn binnen afzienbare tijd een goed alternatief voor de overvolle bus of trein, maar dus ook voor goederen. Nog een paar bijkomende voordelen zijn dat je wel meteen op de plek van bestemming aankomt en nooit meer een bon krijgt voor te hard rijden of door rood rijden. Het is dan ook gewoon toegestaan om onderweg een appje te sturen of even iets op internet op te zoeken.

De plannen voor een Nederland met zelfrijdende auto’s zijn steeds realistischer.

Wat betekent het voor de inrichting van Nederland als auto’s stuurloos rondrijden. Ook daar wordt voorzichtig over nagedacht, bijvoorbeeld  op het ministerie en binnen de gemeente Amsterdam. Blijft nog een belangrijke vraag over: Zijn wegenbouwers tegen die tijd dan alleen nog zzp’ers die asfalt draaien of maken ze ook een slimme stap vooruit?

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels