blog

Voetverwarming voor ooievaars

infra 395

Voetverwarming voor ooievaars
Suzanne van de Kerk

Volgens Stork (de Stichting Ooievaars Research & Knowhow) overwinteren er in Nederland tussen de 450 en 650 ooievaars. Iedereen die een beetje oplet ziet ze af en toe in het landschap en soms ook in de vlucht.

Dat geldt overigens ook voor zilverreigers. In een maand tijd ben ik gestuit op twee merkwaardige plaatsen waar ooievaars niet alleen overwinteren, maar ook nog eens in groepsverband overnachten. De Landscheidingsweg bij Wassenaar huisvest op lantarenpalen boven de vierbaansweg 10 exemplaren. Stoppen daar is lastig. Files staan daar niet. Dus het blijft bij verwondering. Waarom houden die elegante vogels zo van deze verschrikkelijke plek. Vlakbij is er natuur met stoere bomen en lieflijke weilandjes. Dus huh? Waarom doen ze dat?

Lantaarnpaal

Omdat het onmogelijk is in de avondspits van ons kantoor aan de Maliebaan een Rijksweg te bereiken, belandde ik pas op Lage Weide aan de kant van Maarssen. Natuurlijk stond ik stil. Gelukkig maar. Meer dan dertig ooievaars hadden een plek gevonden op lantaarnpalen. Een aantal vloog heen en weer. Probeerde een plekje en vloog weer verder.

Ook hier, midden op het industrieterrein. En opeens begreep ik het. Elke ooievaar stond op een lamp. Zo houdt een slapende ooievaar kennelijk één poot warm. Meer is, zoals u weet, niet nodig. Het overwinteren wordt met voetverwarming een stuk aangenamer. Nu hoop ik dat een van de producenten van lantaarnpalen deze column leest en geïnspireerd raakt om de meest ooievaarsvriendelijke paal met voetverwarming te gaan ontwerpen.

En dan gaat de Partij voor de Dieren wel actie voeren zodat Rijkswaterstaat ze ook nog voorschrijft. Op naar de 1000 overwinteraars.Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel