blog

‘Trump, kijk eens naar het noorden’

infra Premium 201

‘Trump, kijk eens naar het noorden’

De noordelijke infrastructuur is in acht jaar tijd enorm verbeterd. Hier móet Trump wat van leren.

Afgelopen vrijdag, provinciehuis van Drenthe, Assen. Hier ontmoetten overheid, aannemers en ingenieursbureaus elkaar tijdens de zesde marktdialoog in het kader van het investeringsprogramma Regionaal Specifiek Pakket Noord-Nederland. Dit programma, dat in 2008 startte met een budget van meer dan drie miljard euro, werd ingesteld om de achterblijvende infrastructuur van Noord-Nederland te versterken.

Inspiratie

Ik moest vrijdag toch even denken aan ‘the Donald’. Hij ligt nu al onder vuur, maar voor zijn plan om de ‘kreupele’ Amerikaanse infrastructuur te renoveren krijgt hij veel bijval. Ik heb nog niet gehoord hóe hij deze mega-operatie gaat aanpakken. Had Donald Trump vrijdag maar even de moeite genomen om langs te komen in Assen. Hij had er zo veel inspiratie op kunnen doen.

Onneembare horde

Want je moet concluderen dat het RSP van enorme betekenis is voor het Noorden. Leeuwarden was een onneembare horde op weg naar de eilanden. Nu is de stad – met nieuwe aquaducten, invalswegen en een prachtige ring – uitstekend bereikbaar. De nieuwe Frieslandroute tussen Drachten en Beilen, de Centrale As richting Dokkum en de N33 tussen Assen en Zuidbroek hebben de ‘randgebieden’ Friese Wouden, Eemsdelta en de Veenkoloniën dichtbij gebracht.

Daar komt meer bij. De ombouw van de Zuidelijke Ringweg Groningen gaat dit jaar van start. In Assen, Groningen en Leeuwarden ontstaan indrukwekkende nieuwe stationsgebieden. Over twee jaar is de rotonde bij Joure verleden tijd. De N34 tussen Emmen en Coevorden en de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam worden iconen van duurzaamheid.

Er is zoveel moois gebouwd dat het Noorden nu met ongeëvenaarde bravoure probeert om Tesla naar de regio te halen. We schijnen verre van kansloos te zijn.

We are making the North great again!Maurits Schilt is hoofd Witteveen+Bos-kantoor Heerenveen.

Reageer op dit artikel