blog

Bouwagenda nog leeg?

infra 21

Bouwagenda nog leeg?

Wat moet er bovenaan de bouwagenda komen? De sector krabbelt weer langzaam op na een diepe crisis.

De periode van prijsvechten lijkt het dieptepunt gepasseerd en hier en daar dreigen al tekorten aan vakmensen. Wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren? Gisteren heb ik al 10 hoofdpijndossiers op een rij gezet. Punten die al jarenlang slepen en maar niet tot een oplossing komen.

Toppunt van polderen

Een jaar geleden werd de Marktvisie opgesteld waarbij de contouren voor de nieuwe bouwcultuur zijn geschetst, maar Bernard Wientjes is alweer aan de slag met een nieuwe Bouwagenda. Het toppunt van polderen met de inbreng van 50 partijen die gezamenlijk de bouwcoalitie vormen.

Die agenda zal hij na de verkiezingen half maart persoonlijk inbrengen bij de formateur van het nieuwe kabinet, maar wat verdient de prioriteit? We zullen nog maar niet filosoferen over welk kabinet er straks kan regeren. Het politieke landschap lijkt nog wel meer versnippert dan de partijen in de bouw. 

Cultuur moet ook anders

Wientjes maakt zich zorgen over de achterblijvende productiviteit, het gebrek aan innovatie en de slechte samenwerking. En er is ruimte voor nog enkele punten, maar weer niet teveel. Maar moet niet eerst die cultuur veranderen of kan dat allemaal wel tegelijk? Wat heb je aan extra omzet als het wij/zij denken blijft bestaan, het wantrouwen domineert en het gaten schieten doorgaat.

Partijen vallen snel in de oude reflexen en drinken niet eerst samen een kopje koffie om problemen, risico’s en tegenvallers bespreekbaar te maken. Nu de orderportefeuilles zich weer vullen, bestaat ook de kans dat het gevoel van urgentie weer wegebt. Zou de bouw de kans pakken om een fundamenteel nieuwe koers in te slaan of gaan we over tot de orde van de dag?Op de Infratech in het Cobouwcafe buigen Peter Fraanje (NVTB), Hetty Klavers (waterschap Zuiderzeeland) en Albert Martinus (MKB Infra) zich over de prioriteiten die een nieuw kabinet moet stellen. Zij zullen met extra punten komen en ook hun kanttekeningen plaatsen.  Kom ook koffie drinken en luister mee woensdag 18 januari om 11.00 uur op de Infratech in het Cobouwcafe en lees donderdag het hele interview met Bernard Wientjes.

Reageer op dit artikel