blog

Column: het gevaar van afleiding

infra 376

Column: het gevaar van afleiding

Je hebt net een spiksplinternieuwe glimmende fiets gekregen. O man, wat kan ie hard! De wind in je haren en de wereld is van jou. Je kijkt om je heen. Zien ze je wel op je nieuwe fiets? En dan ineens… pats boem! De fiets knalt tegen een rood-wit fietspaaltje en jij belandt in de berm.

Dat overkwam onlangs mijn oudste kleinkind William.
Wie bedenkt die waardeloze rotpaaltjes? Verboden moeten ze worden! Even niet opletten en daar lig je.
Maar: zijn alleen kinderen snel afgeleid?

Afleiding is in hoge mate de oorzaak van de vele ongelukken

Op weg naar Haarlem. De dosering van de Leidsche Rijntunnel is de oorzaak van het stapvoets rijden. Ik zie veel bestuurders bellen en appen om door te geven dat ze later zijn. Afleiding, en in het bijzonder het mobieltje, is echter in hoge mate de oorzaak van ongelukken op de weg. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is het zat en is een gesprek met de telecombedrijven gestart om te kijken of de auto de functies van de telefoon kan overnemen. Een goed initiatief, maar kan dit de afleiding stoppen?

Krantje lezen, koffie drinken, boterhammetje eten, scheren

Om mij heen zie ik de meest vreemde activiteiten achter het stuur. Krantje lezen, koffie drinken, boterhammetje eten, scheren. Ik zag zelfs een dame (in een Ford Focus nota bene) gewapend met oogschaduw, mascara en spiegeltje haar gezicht te lijf gaan. Ook populair blijkt achteromkijkend converseren met de kleine op de achterbank.

Is dat de opgave voor de zelfrijdende auto? Een voorruit waarin je de krant kan lezen, een espressoapparaat, tosti-ijzer en een kaptafel als standaarduitrusting? En optioneel een hologramprojector met een afbeelding van minister Schultz die tegen de kleine op de achterbank koert: ‘Jij bent een grote meid, hè? Ja, een grote meid ben je…’

De auto voor mij trapt op de rem en ik kan op het nippertje stoppen. Oefff! Bijna afgeleid.Fred Bransen Programmamanager ruimtelijke kwaliteit bij adviesbureau Tauw.

Reageer op dit artikel