blog

Column: Gaat Heijmans nat?

infra 400

Column: Gaat Heijmans nat?
Suzanne van de Kerk

Heijmans was het eerste bedrijf in Nederland dat snapte wat het aanbesteden op waarde (best value procurement) in hield. Zij waren er jaren geleden goed op voorbereid toen Rijkswaterstaat de zes pakketten wegverbreding in het kader van de Spoedaanpak aanbesteedde. Van de zes pakketten verwierf Heijmans er drie.

Het boeiende aan best value procurement (BVP) is dat er drie fasen zijn: het winnen van de selectie, het uitwerken van het plan (waarna definitieve gunning volgt) en het uitvoeren van het plan. Eigenlijk gaat het om drie verschillende competenties.

Kun je waarmaken wat je belooft?

Om de selectie te winnen heb je een goed doordacht concept nodig, een goed verhaal en goede mensen.

Voor het uitwerken van het plan is diepe kennis nodig, creativiteit om te optimaliseren en risicomanagement. Want, blijft de hamvraag, kun je waarmaken wat je belooft? Kan je de voorgestelde waarde ook daadwerkelijk realiseren?

Voor de uitvoering heb je vooral mensen nodig die snappen waarom het bedrijf geselecteerd is en wat er beloofd is. Ze moeten snappen wat er zonder morren moet worden gemaakt, omdat het bedrijf daar nu eenmaal voor heeft getekend.

Heeft de gretigheid gewonnen van de risicoanalyse?

Er kan dus niet worden gewezen naar de opdrachtgever om meerwerk. Wat er in dat drassige Noord-Holland, tussen Heerhugowaard en Enkhuizen is misgegaan kan ik niet beoordelen. Maar op basis van de evaluatie van de Spoedaanpak heb ik wel twee hypotheses.

De eerste is dat de gretigheid om het project te mogen doen het in de uitwerkingsfase heeft gewonnen van de risicoanalyse. Zelfs als politicoloog snap ik intussen dat inklinken in natte ondergrond niet zomaar een dingetje is.

De tweede is dat de uitvoerders toch niet helemaal begrepen hebben wat BVP is en waar ze aan begonnen. Want ook bij de realisatie van de wegverbredingen bleek dat een ouderwets team glorieerde in ruziemaken op zoek naar meerwerk. Dat er niet was.Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel