blog

Uitbroeden die gouden eieren

infra 334

Uitbroeden die gouden eieren
Suzanne van de Kerk

De concurrentie in de bouw is nog steeds moordend. Die ene briljante vinding kan net het verschil maken bij het winnen van een tender. Bouwers blijven het liefst bovenop die kip met de gouden eieren zitten, maar innovatie komt pas echt van de grond als die eieren meteen worden uitgebroed en breed worden genuttigd.

Bij sluizen zijn afgelopen jaren heel wat verfrissende innovaties doorgevoerd: een composiet sluisdeur, een ontwerp met 3 identieke sluisdeuren of juist een vederlichte constructie. Het waren slimme ontwerpen bij respectievelijk de Wilhelminasluis, de zeesluis in IJmuiden en de keersluis Limmel.

Goud blinkt pas tijdens uitvoering

Programmadirecteur Wies Vonck van Rijkswaterstaat schat de houdbaarheid voor gouden eieren bij sluizen op maximaal een jaar en waakt er zorgvuldig dat geheimen niet vroegtijdig uitlekken. Hij ziet en oordeelt regelmatig over de eieren in de vertrouwelijke dialoogfase van de tender. Het goud gaat pas blinken tijdens de uitvoering.

Maar dan is de concurrentie er als de kippen bij. Bouwers krijgen nauwelijks de kans om het kunstje te herhalen, want de collega’s zijn natuurlijk ook niet op hun achterhoofd gevallen. En zo verspreiden de gouden eieren zich langzaam maar zeker alsnog door het bouwwereldje.

Geheimzinnigheid is de praktijk

Een cultuur om vindingen meteen te delen en in ‘open source’ samen verder te ontwikkelen, blijkt in de bouw nog altijd een stap te ver. Het tegenovergestelde met veel patenten en geheimzinnigheid is juist de praktijk. Logisch, want bouwen draait om het binnenhalen van tenders en elke kans op een voorsprong moet je zien te benutten.

Tegelijk remt die cultuur de mogelijkheid om innovatie sneller van de grond te krijgen. Kennis delen is nu eenmaal de basis van innovaties en hoe breder wordt meegedacht hoe sneller de ontwikkelingen gaan. Wie durft anders te denken? Lees het hele interview over slimme sluizen in het weekblad van woensdag.

Reageer op dit artikel