blog

Imagoschade

infra 384

Imagoschade

Uit een onlangs verschenen rapport van Deloitte blijkt dat een groot deel van de MBO-ers het risico loopt dat de studierichting die zij hebben gekozen nauwelijks kans geeft op een baan. De studierichtingen die wél opleiden voor een beroep waar over een paar jaar behoefte aan is, staan onder druk.

In het oosten van Nederland doen wij als opleidingsbedrijf er zoveel als mogelijk aan om de wegenbouwsector te promoten. De inspanningen leveren gelukkig kandidaten op, maar dat zijn er niet genoeg om de uitstroom bij te houden. Landelijk is helaas hetzelfde beeld te zien.

Beroep om trots op te zijn

Uit gesprekken die we voeren met de ouders die de informatieavonden op de Vmbo’s en de ROC’s  bezoeken, blijkt dat de infrasector een imago heeft dat niet in ons voordeel werkt. Ik ben van mening dat alle betrokken partijen er aan moeten werken dat de wegenbouw (weer) een beroep wordt om trots op te zijn. We moeten er dus voor zorgen dat ouders, onderwijzers, decanen, etc. de wegenbouwsector zien als een goede en veilige beroepskeuze.

Wat doet Volandis intussen? Die zorgt voor een warrig verhaal over gehoorschade in de bouw in de zaterdageditie van de Volkskrant. Foto erbij: een straatmaker die met een flinke blote buik  in de volle zon straatwerk aan het aftrillen is. Saillant detail: mét gehoorbeschermers.

Beeld wordt er niet beter op

Volandis is het fusieproduct van de wat paternalistische organisaties  Arbouw en Fundeon, die zich kennelijk op de kaart wil zetten. Nu heeft vrijwel iedere medewerker op de bouwplaats een diploma basisveiligheid VCA en is dus echt wel bekend dat het verstandig is om gehoorbeschermers te dragen. Net zoals een ieder weet dat roken ongezond is en overgewicht de levensverwachting ook niet verlengt.

Ik vraag me werkelijk af wat een artikel in de Volkskrant verandert aan de discipline van de mensen. Waar het artikel wél voor zorgt is dat het beeld van de wegenbouwer en/of straatmaker er niet beter op wordt.

Volandis zal- gezien de relatie met het Latijnse woord volant- iets te maken hebben met bewegen of vliegen. Laten we ervoor zorgen dat er een beweging ontstaat zodat jongeren weer kiezen voor beroep in een kansrijke sector. Vliegensvlug graag.

Reageer op dit artikel