blog

De schillenboer is terug!

infra 309

De schillenboer is terug!

Tot laat in de twintigste eeuw was de schillenboer een vertrouwd gezicht in de Nederlandse straten. Hij zamelde schillen in die als voer voor het vee werden gebruikt. Met de komst van de plastic afvalcontainers verdween hij uit het straatbeeld.

Begin van deze eeuw is de schillenboer toch weer voorzichtig terug van weggeweest. In Hengelo loopt het schillen ophalen al een paar jaar succesvol. Het is een taak van de kinderen van een basisschool en de kinderboerderij vaart er daar wel bij.

Fiets en ijskelder

Honderd jaar geleden was de fiets het vervoersmiddel om je te verplaatsen. Een jaar of tachtig later reed vrijwel iedereen met de auto naar het werk. En nu ruim honderd jaar later? Leggen wij fietssnelwegen aan om het fietsen te stimuleren en de forenzen uit de auto te halen.

Een vertrouwd beeld waren ook de melkboer en groenteboer aan de deur. Verdwenen bij de opkomst van de supermarkten. De bezorgservices van verse producten en maaltijden maken momenteel echter recordomzetten. Melk kon alleen in glas vroeger en moest vervolgens in karton. Nu zijn er winkels waar je verse sappen haalt in eigen flessen.
Er is een kelder gebouwd, diep onder de grond waar het koelen zonder stroom mogelijk is, inderdaad de ijskelder van vroeger, inmiddels vervangen door de ijskast.

Schoolbord

Op de Universiteit van Twente is een piepjonge docent succesvol door zijn lessen op het bord met een krijtje uit te schrijven. Niets info online, gewoon meeschrijven en nog belangrijker: meedenken. De studenten vinden het stiekem wel prettig, ze hebben nog nooit zo veel geleerd tijdens de les. En de cijfers zijn beduidend hoger dan met digitale hulpmiddelen.

Nog niet zo lang geleden had de infra geen toekomst. Nu blijkt uit onderzoek dat het kiezen voor civiel een gegarandeerde toekomst biedt, de beste richting voor baangarantie. Zo ziet u, niets is definitief.

Reageer op dit artikel