blog

Provinciaaltje in wereldstad

infra Premium 225

Provinciaaltje in wereldstad

Van Groningen naar Maastricht is ruim 335 kilometer en met de auto ruim drie uur. De land- en wateroppervlakte van Nederland is ruim 41.000 vierkante kilometer. Mondiaal gezien is Nederland een grote wereldstad op de aardbol.

Er bestaat een wet met een verkeerskundig principe, de wet van Brever, die via feiten constateert dat een persoon vrijwel altijd een constante hoeveelheid van zijn of haar tijd aan reizen besteedt. De mens reist al decennialang gemiddeld zo’n 70 tot 90 minuten per dag. Wij leggen wel grotere afstanden af dan vroeger doordat de snelheid van vervoersmiddelen toeneemt en er verbeterde of meer infrastructuur beschikbaar is. Meer feitelijke kilometers binnen een uur, maar daarnaast, door verkeersstremmingen, soms ook minder.

Investeringen

Buiten de Randstedelijke provincies bestaat bijvoorbeeld nog steeds de mogelijkheid om 100 kilometer af te leggen binnen een uur. Binnen de Randstad leg je tegenwoordig binnen een uur regelmatig maar 20 kilometer af. Iedereen woont in een provincie, maar in de volksmond is ‘de provincie’ alles wat buiten de Randstad ligt. De bestuurders van ‘de provincies in de provincie’ realiseren zich dat de voornaamste investeringen in de infrastructuur in de Randstad plaatsvinden en vrezen dat de investeringen van minister Melanie Schultz in het provinciale wegennet drastisch teruglopen.

Stel, wij gaan uit van de wet van Brever, waar in Nederland moeten wij gezien de technologische ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de zelfsturende auto’s, infrastructureel in investeren? Verkeersstremmingen zijn er straks niet meer, dus 70 tot 90 minuten reistijd per dag brengt je verder weg, ver buiten de Randstad. De toekomst vraagt om een goed wegennet in heel Nederland met verbindingen, zoals in een wereldstad. Afstanden vervagen immers en bestemmingen komen dichterbij. U kunt hier op anticiperen en vanuit de Randstad alvast naar ‘de provincie’ verhuizen, maar dat hoeft niet direct hoor, dan hebben wij voorlopig nog een beetje ruimte.

Reageer op dit artikel