blog

Bouwen bij een gevoelstemperatuur van -40 graden

infra

Bouwen bij  een gevoelstemperatuur van -40 graden

Onder aanvoering van de TU Eindhoven bouwt een grote groep studenten in Finland een brug van ijs met een overspanning van 35 meter. Hoe extreem de bouwomstandigheden ook zijn, aan de veiligheid wordt niet getornd.

Tijdens het project da Vinci’s Bridge in Ice ben ik een van de veiligheidsinstructeurs. De taken die ik uitvoer zijn het geven van instructie aan de vrijwilligers, op de bouwplaats eventuele risico’s elimineren of afschermen en wekelijks rapporteren bij de gemeente. De reden dat ik dit jaar bij het project betrokken ben is het onderwerp van mijn onderzoek waarop ik in november afstudeerde aan de TU Eindhoven: “Veilig bouwen met pykrete”. Pykrete is ijs gemengd met zaagsel. Het V&G-plan is gemaakt met hulp van Maureen Lubbers van Arcadis. Zij heeft advies gegeven bij het opstellen van het V&G-plan. Het plan behandelt veel algemene risico’s die ook voorkomen op een bouwplaats in Nederland, zoals zware machines die over de bouwplaats rijden en kranen waaruit voorwerpen kunnen vallen. Echter bevat het ook een aantal uitzonderingen, waarvan de grootste wel de temperatuur is tijdens het bouwen.

Waar het werk op een Nederlandse bouwplaats wordt stilgelegd als het vriest, gaan wij in Juuka dan juist aan de slag. Dit levert natuurlijk extra risico’s op. Het maken van sneeuw en ijs gaat pas echt goed bij een temperatuur van -6°C of lager. Bij hogere temperaturen kunnen we niet zoveel doen. Op het moment van schrijven is het in Juuka -32°C met een gevoelstemperatuur van -36°C. Ondanks deze lage temperaturen moeten we toch doorgaan met het bouwen van de ijsbrug zodat deze op tijd af is.

Het grootste risico bij het werken bij deze extreme temperaturen is bevriezing van de huid. Daarom dragen alle bouwers speciale pakken die geleend zijn van Tulikivi. Dit mijnbouw bedrijf maakt kachels van speksteen. Zij werken ook door in de winter en hebben dus ervaring met het werken bij lage temperaturen. Naast de pakken zijn sponsorde Tulikivi ook mutsen en bivakmutsen. Ook het bouwen met ijs heeft grenzen. Behalve de buitentemperatuur is de gevoelstemperatuur belangrijk. Door middel van de Windchill index uit de EN-ISO 11079 wordt er gekeken wanneer het buiten te koud is om nog verder te bouwen. Bij het gemaakte V&G-plan is er een grens is gesteld voor een gevoelstemperatuur van -40.

Joris Borsboom

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels